GRADOVI SVIJETA
5 gradova koji će vam platiti da živite u njima
Manager.ba/Investitor.me Svijet 19 listopada, 2019
Izvor fotografije:
investitor.me

Kako bi preokrenuli trend pada broja stanovnika, popunili radna mjesta i potakli lokalnu ekonomiju, mnogi svjetski gradovi i općine nude razne pogodnosti doseljenicima.

Tportal donosi popis 5 takvih mjesta:

Borgomezzavalle, Italija

Borgomezzavalle je alpsko selo na samom sjeveru Italije, u blizini švicarske granice. Početkom 2019. njegovo se stanovništvo smanjilo na samo 320 ljudi.

Kako bi privukla nove stanovnike, lokalna vlast svim pridošlicama nudi 1.000 eura za svako novorođenče. A svakome tko je spreman da započne posao u mjestu zagarantirano je još 2.000 eura bonusa.

 

Antikitera, Grčka

Broj mještana na ovom grčkom otoku s prelijepom netaknutom prirodom od dvadesetak kvadratnih kilometara u Jonskom moru opada već godinama.

Većina od četrdesetak stalnih stanovnika živi u jedinom naseljenom mjestu na otoku, Potamosu, a imaju u prosjeku 60 godina.

Ne čudi stoga što žele da povećaju svoju zajednicu mladim snagama.

Mjesna eparhija Grčke pravoslavne crkve odlučila je da nešto poduzme i financira preseljenje nekoliko mladih porodica na Antikiteru.

Obiteljie će dobiti kuću, zemljište i mjesečnu stipendiju u visini od 500 eura koja će im se isplaćivati u prve tri godine života na otoku.

 

Ponga, Španjolska

Ponga je gradić na sjeverozapadu Španjolske, u pokrajini Asturiji.

U mjestu okruženom zelenim planinama živi manje od 800 stanovnika.

Parovi koji se tamo skrase od lokalnih vlasti će dobiti 3.200 eura poticaja koje mogu potrošiti kako god žele.

Uz to, dobit će 3.000 eura za svako novorođenče.

Međutim, da biste se kvalificirali za tu velikodušnu nagradu, morat ćete da ostanete u Pongi najmanje pet godina.

 

Molise, Italija

Talijanska općina Molise novim stanovnicima nudi 25.000 eura godišnje ako se nasele u neko od njenih sela, iz kojih su se mladi iselili.

U regiji živi oko 2.500 ljudi koji govore moliški hrvatski dijalekt, temeljen na štokavskoj ikavici.

Od 2014. broj stanovnika se smanjio za 9.000, a u devet mjesta koja se nalaze u pokrajini lani nije rođeno nijedno dijete.

Lokalna vlast je objavila da će svako selo s manje od 2.000 stanovnika davati 700 eura mjesečno pune tri godine svima koji se dosele na njihovo područje i pokrenu neki obrt ili kompaniju.

 

Aljaska, SAD

Ako postanete stanovnik bilo kojeg grada u državi Aljaska, dobit ćete dividendu iz posebnog fonda u kojem se skupljaju naknade od istraživanja i eksploatiranja rudnog bogatstva.

Morate živjeti na Aljasci najmanje godinu dana.

U 2019. godini dividenda iznosi 1.606 dolara.