INVESTICIJE
4,7 milijuna eura podrške bh. podzetnicima od EU
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 14 svibnja, 2020

Projekt pomaže mladim i ženama poduzetnicima da pokrenu vlastitu djelatnost, a vrši i nova ulaganja u sektoru turizma, poljoprivrede i ruralnih područja, čime će se zajednicama u BiH omogućiti brži oporavak.

 

Projekt EU4Business danas najavljuje početak provođenja 34 razvojna projekta vrijedna 4,7 milijuna eura kao pomoć sektoru turizma, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju, i jačanju poduzetništva u Bosni i Hercegovini, čime daje doprinos unapređenju konkurentnosti i očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta.

U okviru EU4Business ukupno je dostupno 10 milijuna bespovratnih sredstava EU koji će se koristiti kao poticaj BiH ekonomiji i pomoć firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta.

Osim toga, projekt pomaže mladim i ženama poduzetnicima da pokrenu vlastitu djelatnost, a vrši i nova ulaganja u sektoru turizma, poljoprivrede i ruralnih područja, čime će se zajednicama u BiH omogućiti brži oporavak.

Osim ove podrške, EU je najavila 73,5 milijuna eura za ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica COVID-19 u BiH, kao i 250 milijuna eura makro-financijske pomoći.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Sattler je rekao:

“Zadovoljstvo mi je što mogu najaviti našu podršku poslovnoj zajednici u BiH, koja je uslijedila ubrzo nakon što smo osigurali urgentnu pomoć zemlji u vidu medicinske opreme za borbu protiv COVID-19. Danas obilježavamo početak nova 34 projekta podrške kompanijama, poljoprivrednim proizvođačima i poduzetnicima koji će se fokusirati na uvođenje novih informacijski-komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, turizmu i zapošljavanju, koji su snažno pogođeni pandemijom. Ovi projekti predstavljaju tek početak pomoći EU za oporavak pogođene BiH ekonomije. Radujem se i mnogobrojnim projektima koje ćemo realizirati u budućnosti, jer samo zajedno možemo nadoknaditi izgubljeno i adekvatno odgovoriti na potrebe zemlje”.

Ova 34 projekta su odabrana u skladu s kriterijima 4 javna poziva za dostavljanje prijedloga projekata objavljenim 2019-2020 u okviru projekta EU4Business, kako slijedi: Razvojna partnerstva u turizmu, Poduzetništvo, Poljoprivrednici i zadruge koji se bave primarnom proizvodnjom, i Firme i zadruge koje se bave procesuiranjem poljoprivrednih proizvoda, stvaranjem dodane vrijednosti i marketingom.

EU4Business je projekt Europske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima.

EU4Business je projekt vrijedan 16,1 milijuna eura, od čega 15 milijuna financira Europska unija, a 1,1 milijun eura Savezna Republika Njemačka.

Projekt zajednički implementiraju GIZ, UNDP i ILO u periodu od travnja/aprila 2018. do ožujka/marta 2022.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce