IT
41,9% otvorenih pozicija za IT specijaliste ostaje nepopunjeno
manager.ba/akta.ba BiH 14 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Ključni ciljevi bili su kreiranje novih IT kadrova koji će biti osposobljeni za rad u kompanijama, zapošljavanje polaznika treninga  i  unapređenje kompetencija zaposlenika u IT kompanijama.

 

S ciljem kreiranja prilika za IT talente, Udruženje Bit Alijansa i USAID u BiH realizirali su projekt "Podrška IT edukacijskim inicijativama", a motiv za početak projekta bio je nedostatak stručne IT radne snage na tržištu rada, što dodatno ograničava rast i razvoj IT kompanija.

Ključni ciljevi bili su kreiranje novih IT kadrova koji će biti osposobljeni za rad u kompanijama, zapošljavanje polaznika treninga  i  unapređenje kompetencija zaposlenika u IT kompanijama.

Ukupno su u programima IT treninga, up-skill treninga i subvencioniranih tečajeva programiranja sudjelovala 153 sudionika. 

Kao značajan rezultat važno je istaknuti da je tijekom programa u okviru projekta zaposleno 25 sudionika u IT kompanijama u BiH. U projektu su sudjelovale kompanije: Authority Partners, ECHO Technology Solutions, Klika, LANACO, Ministry of Programming, PlanetSoft i Way7 Technologies

"IT kompanije su ključni faktor za kreiranje radne snage spremne za izazove ekonomije 21. stoljeća. Ulaganje u njihovo obrazovanje povećava razvoj budućih zaposlenika u jednom od najuspješnijih biznis sektora u Bosni i Hercegovini. Uz podršku USAID WHAM projekta, članice Bit Alijanse su kreirale priliku da rade zajedno i implementiraju aktivnosti za razvoj radne snage koje su pomogle i kompanijama i cijeloj ICT industriji u Bosni i Hercegovini", istakao je Peter Cronin, direktor demokratskog odjela USAID. 

Udruženje Bit Alijansa za informacijske tehnologije kao svoj ključni stub i cilj navodi obrazovanje i edukacije kvalitetnog IT kadra koji će doprinositi razvoju kompletne ekonomije u Bosni i Hercegovini. 

Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse ističe kako su ovakvi projekti koji educiraju trenutni, ali i budući IT kadar izuzetno značajni s obzirom na to da je potražnja za IT profesionalcima puno veća od ponude odnosno broja studenata koji se educiraju na fakultetima.

"Analiza i Studija koju je Bit Alijansa u preteklom periodu provela među IT kompanijama u BiH, dokazala je da 41,9% otvorenih pozicija za IT specijaliste ostaje nepopunjeno. Dakle, činjenica je da potencijala u kontekstu IT industrije i budućih kadrova ima mnogo, samo je potrebno da se kvalitetno usmjeri. Također, navedena Studija je potvrdila da je kadar koji završi fakultete potrebno još dodatno educirati da bi isti bili spremni za tržište rada. Upravo iz tog razloga smatram izuzetno značajnim što smo imali priliku da surađujemo sa USAID timom kroz projekt WHAM i omogućimo dodatne edukacije za buduće, ali i trenutne zaposlene u IT kompanijama. Vjerujem da ćemo ovu uspješnu suradnju nastaviti i u budućnosti jer umnogome doprinosi daljem razvoju IT industrije, i uopće ekonomije, u BiH.", navela je Vučić.

Projektne aktivnosti su uspješno realizirane te je održan online događaj na kojem su dodijeljene zahvalnice sudionicima u projektu. 

U narednom periodu, Bit Alijansa i USAID u Bosni i Hercegovini će nastojati organizirati slične programe za unapređenje i smanjenje deficita IT radne snage na našoj državi. 

Tagovi:
Povezani članci

1

2