STEM
400.000 KM za opremanje STEM učionica u pet škola
Manager.ba/akta.ba BiH 23 kolovoza, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 34. sjednici dala suglasnost na Sporazum o sufinanciranju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, čijom implementacijom će biti omogućena nabavka opreme za pet partnerskih škola, i to tri osnovne i dvije srednje, radi opremanja i uspostavljanja STEM učionica. 

Nabavka opreme i opremanje pomenutih učionica financirat će se sredstvima u iznosu od 400.000 KM, od čega će 280.000 KM osigurati UNDP, a 120.000 KM Kanton Sarajevo.

Ova aktivnost realizirat će se kroz implementaciju projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“.

Spomenutih pet škola bit će opremljene modernom opremom iz oblasti informatike i robotike, a u pitanju je nabavka 50 robota heksapoda, 15 3D printera, 50 Bosons naučnih kompleta, pet Arduino setova od 700 komada, 150 mikrobit pločica, 70 računara i pet pametnih ploča.

Osim opremanja, UNDP će za nastavni kadar iz navedenih škola organizirati i izvesti obuku za korištenje spomenute tehnologije u nastavnom procesu.

Kanton Sarajevo se odlučio realizirati ovaj projekt zbog potrebe uvođenja kvalitetnije i modernije nastave iz informatike i robotike u osnovnim i srednjim školama, jer je cilj približiti se globalnim trendovima kada je u pitanje obrazovanje u 21. stoljeću.

Povezani članci

1

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce