ZA STARE DANE...
4 europske države u kojima se najviše isplati zaraditi mirovinu
Manager.ba/GlasSlavonije Svijet 30 kolovoza, 2018
Izvor fotografije:
unsplash.com

Najranije se u mirovinu može na Malti, a najduže se mora raditi u Irskoj, no četiri su države u kojima umirovljenici mjesečno primaju iznose o kojima hrvatski umirovljenici mogu uglavnom samo sanjati.

Prema podacima Europske komisije o umirovljenju, u Europskoj uniji trenutačno se u mirovinu najranije ide na Malti, i to u dobi od 62 godine, slijedi Latvija sa 62 godine i devet mjeseci te Češka, gdje muškarci u mirovinu mogu sa 63 godine, a žene između 58. i 62. godine života.

Prema trenutačno važećem Zakonu o mirovinskom osiguranju, muškarci u Hrvatskoj pravo na punu starosnu mirovinu stječu s navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža.

Žene u mirovinu mogu nešto ranije nego muškarci, no svake se godine dobna granica i za njih povećava uz tendenciju izjednačavanja dobi za umirovljenje među spolovima.

Tako 2018. godine u mirovinu mogu tek žene s navršene 62 godine starosti, uz 15 godina staža. 

Republika Hrvatska planira reformu koja bi značila da će hrvatski radnici od 2028. godine u punu mirovinu moći tek s navršenih 67 godina.

Takva je odluka, objašnjavaju u Vladi, posljedica demografskih kretanja i sve duljeg životnog vijeka te je u skladu s realnošću u Europskoj uniji.

No, nakon 2020. većina zemalja planira izjednačiti životnu dob za žene i muškarce.

Tako su razvijene europske zemlje predvidjele podizanje dobne granice prema 67 godina, dok se tranzicijske zemlje uglavnom drže granice od 65 godina, piše Glas Slavonije. 

Najrestriktivnije uvjete za odlazak u mirovinu ima Irska, trenutačno "obećana zemlja" za Hrvate, koja već od 2028. godine podiže dobnu granicu za odlazak u mirovinu čak na 68 godina života, a već sada je za mirovinu nužno imati 66 godina.

S druge strane, Austrija je još jedna od rijetkih država u kojima žene u mirovinu mogu već sa 60 godina starosti. 

No, vrlo je zanimljiva i usporedba iznosa mirovina. Tako se među zemljama u kojima su prosječne mirovine najviše ističe Luksemburg.

Radnici tamo nakon odlaska u mirovinu tek počinju uživati, i to vrlo bezbrižno jer prosječno dobivaju 13.500 kuna mjesečno.

I dok je hrvatski prosjek mirovine oko 2400 kuna, mnogi umirovljenici dobivaju upola manje.

Istovremeno je prosječna mirovina u Njemačkoj oko 9400 kuna, u Norveškoj 11.300 kuna, Nizozemskoj 8400 kuna, u Francuskoj samo 4800 kuna, Irskoj 7050 kuna, u Portugalu i Poljskoj oko 1500 kuna, dok je u susjednoj Mađarskoj prosječna mirovina samo oko 700 kuna. 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje