ŽENE U BIZNISU
100 najmoćnijih žena BH biznisa upravlja sa 2,8 milijardi KM
Manager.ba/poslovnenovine.ba BiH 05 srpnja, 2019

Najmoćnije žene u upravljačkim strukturama kompanija u BiH imaju veliki značaj u transformaciji privrede i društva, budući da stvaraju nova radna mjesta i nove sektore te donose inovativnost, kreativnost i raznolikost. Da su menadžerice značajan faktor bh. ekonomije govore podaci koje donose Poslovne novine, na osnovu analiza koje je uradio LRC, za projekt 100 najvećih u BiH, a u sklopu istraživanja „Žene u biznisu”. 

Analiza je pokazala da od ukupnog broja rangiranih firmi na preliminarnim listama 100 najvećih u BiH (po prihodu, dobiti i izvozu) njih 17% vode žene.  

Od ukupno 31,8 milijardi KM prihoda koje su u 2018. ostvarile sve rangirane kompanije (njih 751 velikih, srednjih i malih), 9% ili 2,8 milijardi oprihodovale su kompanije koje imaju ženu na poziciji glavnog direktora.

Rezultati analize pokazali su da su žene koje upravljaju rangiranim kompanijama u 100 najvećih u BiH u prošloj godini inkasirale 292 milijuna dobiti ili 43% više nego godinu ranije.

Također su ostvarile 816,9 milijuna KM izvoza, što je povećanje za 3% u odnosu na godinu prije. 

Svi ovi rezultati ne bi bili mjerljivi bez zaposlenih koji su glavna karika društva, pa je važan podatak da su upravo firme koje su se plasirale na ovogodišnje rang-liste 100 najvećih u BiH povećale ukupan broj zaposlenih za oko 20.000.

Tako je krajem 2018. bilo 143.557 zaposlenih, od čega u kompanijama koje vode žene njih 11.922, što čini 8% od ukupnog broja zaposlenih u svim rangiranim firmama.

Ako usporedimo rezultate firmi koje vode žene u odnosu na ukupne rezultate kompanija koje su se ove godine rangirale na listama 100 najvećih u BiH, slika bi izgledala ovako: inkasirana dobit svih rangiranih kompanija je 1,7 milijardi KM, od toga 17% su ostvarile firme koje vode žene.

Od ukupnog izvoza rangiranih koji iznosi 6,7 milijardi KM, 12% ostvaruju one firme koje na čelu imaju direktoricu. 

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim domaćim i svjetskim kompanijama, jasno je kako je njihov udio u upravljačkim aktivnostima i dalje manji u odnosu na muške kolege. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg Poslovne novine kroz svoje projekte rade analize „Žene u biznisu”.

Primarni cilj je istražiti faktore uspjeha i analizirati poslovne rezultate kompanija koje vode žene te ih promovirati kroz kontinuiranu kampanju, jer one su liderke čiji poslovni uspjeh ne možemo zanemariti. 

Kompletni, zvanični rezultati poslovanja uspješnih kompanija na bh. tržištu bit će predstavljeni 18. rujna u hotelu Hills u Sarajevu na 32. dodjeli priznanja „100 najvećih u BiH”.  

Istraživanje „Žene u biznisu” realizira se u okviru projekta „100 najvećih u BiH“ koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće ali i regionalne privrede, a zajednički ga provode Poslovne novine i LRC, vodeća bonitetna agencija u našoj državi, uz suorganizaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, u partnerstvu sa Addiko bankom i Euroexpress brzom poštom.
 

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce