SAVJETI
Što se događa sa tijelom ukoliko šetate sat vremena svakoga dana?
manager.ba/ba.ekapija.ba 24 rujna, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Pojedinci šetnju ne smatraju dovoljno efikasnom u poređenju s intenzivnijim oblicima treninga. Ali, hodanje itekako može biti korisno, a u nastavku teksta pogledajte što se događa s tijelom ako svakog dana šetate 60 minuta.

 

Šetnja je jedan od najboljih oblika tjelesne vježbe. Poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, a i odlična je za skidanje kilograma.

Pojedinci šetnju ne smatraju dovoljno efikasnom u poređenju s intenzivnijim oblicima treninga. Ali, hodanje itekako može biti korisno, a u nastavku teksta pogledajte što se događa s tijelom ako svakog dana šetate 60 minuta.

Sagorijevanje kalorija

Jednostavnost je karakteristika koja šetnju čini privlačnom aktivnošću za mnoge, naročito one koji žele sagorjeti dodatne kalorije. Naravno, broj kalorija koje se troše zavisi od brojnih faktora, naročito o vašoj tjelesnoj težini i brzini hodanja, piše portal Zadovoljna.

Evo nekoliko primjera kako šetnja pomaže u sagorijevanju kalorija.

Osoba od 55 kilograma koja hoda prosječnom brzinom od 4,8 km/h za sat vremena će potrošiti 193 kalorije. Pri istoj toj brzini osoba od 68 kilograma sagorjet će 238 kalorija.

Pri brzini od 5,6 km/h ove će osobe potrošiti 237, odnosno 292 kalorija u sat vremena, a ako ubrzaju tempo na 6,4 km/h potrošnja se povećava na 275, odnosno 340 kalorija.

Prosječna brzina hodanja je 4,8 km/h, a što brže hodate i što više kilograma imate, više ćete kalorija sagorjeti. Ostali faktori koji će uticati na potrošnju kalorija su teren, temperatura zraka i vaše godine i pol.

U svakom slučaju, sat vremena hodanja dnevno pomoći će vam da potrošite kalorije i izgubite kilograme. U jednoj studiji sprovedenoj nad 11 žena prosječne težine, nakon 6 mjeseci hodanja ubrzanim tempom svaka od njih izgubila je u prosjeku 7,7 kilograma, odnosno 10% od početne tjelesne težine.

Brzinu i vrijeme hodanja postepeno su se povećavale, ali dok nisu došle do 30 minuta aktivnosti, gubitak težine bio je beznačajan što pokazuje da bi vrijeme provedeno u šetnji moglo da utiče na efikasnost gubitka kilograma.

Koliko se kilograma gubi ako šetate sat vremena dnevno?

Da bi osoba izgubila na težini mora unositi manje kalorija nego što ih troši. Često se navodi da oko pola kilograma tjelesne mase odgovara veličini od 3.500 kalorija. Smanjenje dnevnog unosa za 500 kalorija dobar je početak za većinu ljudi koji žele smršaviti. Dio ovog deficita možete postići i hodanjem sat vremena dnevno, a možete postupno smanjiti i količinu kalorija koje unosite.

U zavisnosti od unosa kalorija, deficit od 500 kalorija dnevno, piše Healthline, može dovesti do gubitka težine od 0,2 do 0,9 kilograma tjedno.

Nemojte zaboraviti i da je šetnja povezana s nekoliko drugih zdravstvenih prednosti osim gubitka težine među kojima su bolje raspoloženje i kvaliteta života, kao i smanjeni rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Kako trenirati hodanje?

Ovu jednostavnu vježbu lako je učiniti dijelom svakodnevice. Ako ste početnik, bitno je da krenete polako, a onda postupno ubrzavate tempo i trajanje šetnje.

Korak po korak i doći ćete do željenih sat vremena dnevno zahvaljujući kojima ćete održavati željenu kilažu i čuvati zdravlje. Što se tiče opreme, najbitnije su udobne patike.

Kako vam šetnja ne bi dosadila, što se često događa kod bilo kog repetitivnog oblika treninga, redovno mijenjajte rutu, povedite društvo, slušajte muziku, i obavezno sebe nagradite za uspjeh.

Kako biste gubili kilograme ne zaboravite da morate pojačavati intenzitet hodanja kako biste sagorjeli što više kalorija. Kako napredujete, možete dodati i opterećenje tako što ćete u rukama nositi bučice.

Zaključak je da hodanje predstavlja veoma zdrav oblik treninga. Idealno je za početnike, ali i sve druge, a sat vremena hodanja dnevno pomoći će vam da smršvite i ostvarite vitku liniju.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Tagovi: