PROJEKTI
Što će se graditi na mjestu mostarskog Razvitka
manager.ba/akta.ba BiH 20 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Bilo je i ranijih pokušaja da na mjestu nekadašnjeg Razvitka bude izgrađen novi objekt.

 

Mostar je grad s najviše ruševina, ostalim iz rata od 1992. do 1996. godine. Razlog tomu je dugogodišnje nepostojanje Gradskog vijeća Mostara. Sada, ovaj grad ima tijelo koje može odlučivati o svim temama, a ruševine bi trebale biti prioritet. Zgrada nekadašnje robne kuće Razvitak jedna je od njih, piše Federalna.ba.

Već 29 godina zgrada nekadašnje robne kuće Razvitak u Mostaru je ruševina. A nekad je ovo bilo jedno od omiljenih okupljališta i mjesta sastanaka stanovnika Mostara. Razvitak - porušen u ratu. Takav ostavljen u miru. Ovih dana aktualizirala se priča o njegovoj budućoj namjeni i izgledu te lokacije.

"Struka će odrediti što će se graditi. Radi se o lokalitetu koji je privatno vlasništvo. Moram priznati da sam i ja vidio različita rješenje, kada je taj lokalitet u pitanju. Da budemo jasni. Proslijeđeno je sve komisiji, odnosno struci da svoj osvrt na sve to skupa. Ambicije su poprilično velike", kaže gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Bilo je i ranijih pokušaja da na mjestu nekadašnjeg Razvitka bude izgrađen novi objekt. Ali investitori su odustajali zbog pravne nesigurnosti, prevelike papirologije, kao i brojnih drugih otežavajućih propisa koji su ih kočili u njihovom naumu.

razvitak mostar

 

U Zavodu za prostorno uređenje grada Mostara kažu da je vrijeme da se riješi priča u vezi s lokacijom mostarskog Razvitka.

"Vijeće je dalo ingerencije Komisiji za davanje stručnih ocjena, da taj slučaj riješi. Na koji način, mi nemamo dalju informaciju, kakvo je idejno rješenje, kako će se to dalje rješavati…U svakom slučaju, Razvitak treba riješiti kao poseban centar tj točku ovog grada", govori Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara.

A idejno rješenje, kao i konkretni planovi postoje. Ovih dana govori se o zgradi koja bi, ako bude izgrađena, bila najviši stambeno-poslovni objekt u Mostaru. 4 podzemne i 23 nadzemne etaže, 311 stanova, 717 parking-mjesta.

"Ne postoji ni laik, dobronamjeran, koji će ovo prihvatiti, a ne struka! Ovo je neprihvatljivo za grad koji ima tradiciju urbanizma i organiziranog planskog razvoja. Političkom trgovinom dovodi se do toga da se prave zločini u prostoru, što je u suštini tajkunizacija, umjesto urbanizacije Grada Mostara", kaže Sead Pintul, planer i urbanista u penziji.

Dakle, zadnju riječ bi, u svakom slučaju, morali dati profesionalci u oblasti planiranja, urbanizma i građenja. Stanovnici Mostara odavno pozivaju na rješenje problema s brojnim ruševnim objektima koji su sada postali prijetnja i opasnost po život i imovinu. Što će konkretno biti izgrađeno na mjestu nekadašnje robne kuće Razvitak u Mostaru, uskoro bi trebalo biti poznato.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo