TEŠANJ
Češki recept za tešanjske privrednike: Uče o radu tehnoloških centara
Manager.ba/akta.ba 12 veljače, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

U prostorijama Centra za pružanje usluga poslovne izvrsnosti u okviru TRA Agencije održava se dvodnevna obuka iz osnova rada tehnoloških centara koji provode vrsni stručnjaci iz Južnomoravskog inovativnog centra iz Brna.

 

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj realizira projekt TECEX kao oblik pomoći pri osnivanju Tehnološkog centra za inovacije u Tešnju koji podržava Ministarstvo industrije i trgovine Republike Češke.

U prostorijama Centra za pružanje usluga poslovne izvrsnosti u okviru TRA Agencije održava se dvodnevna obuka iz osnova rada tehnoloških centara koji provode vrsni stručnjaci iz Južnomoravskog inovativnog centra iz Brna.

G. Jindřich Weiss, šef odjela za pružanje usluga u JIC-u održao je četiri prezentacije na teme: Kako osnivati tehnološki/inovacijski park?; Kakve usluge može pružati tehnološki/inovacijski park?; Kako financirati rad tehnološkog/inovacijskog parka? i; Pozitivni primjeri iz prakse – Kiwi.com i ostali.

Podršku projektu je pružio Ondrej Picka, Ekonomski savjetnik Ambasade Češke u BiH. Tehničku podršku realizaciji projekta pruža  firma Geotest iz Brna. Posebno raduje činjenica da su sudjelovanje na obuci uzeli predstavnici poslovnog sektora iz Tešnja, Obrtničke komore Ze-Do kantona i TRA Agencije za razvoj općine Tešanj.

Putem press-konferencije predstavljen je projekt TECEX i date smjernice za dalju suradnju TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i organizacija iz Češće Republike.

Delegacija iz Češke je posjetila firme Mann Hummel BA i Koala-Paintings i tom prilikom je razgovarano s predstavnicima firmi koji su dali svesrdnu podršku projektu Tehnološkog centra u Tešnju.

Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj ovom prilikom je kazao kako izuzetno cijene podršku Ministarstva industrije i trgovine Vlade Republike Češke projektu TECEX.

„Sudjelujemo dvodnevnoj obuci koju realiziraju vrsni stručnjaci iz najboljih tehnoloških centara u Češkoj Republici. Dosta smo uradili na vidljivosti našeg projekta TECEX koji nosi slogan 'TECEX-Your first step' ili 'TECEX-Vaš prvi korak' koji je upućen ka mladim poduzetnicima, firmama početnicima, firmama zasnovanim na znanju koje primjenjuju moderne tehnologije. Raduje me podrška koju smo i ovaj put dobili od Picka, Ekonomskog savjetnika iz Ambasade Češke u BiH“, kazao je Alagić, te napomenuo kako već određen broj firmi koristi usluge mentoringa koje pružaju i tu su lideri u FBiH po broju pruženih usluga u zadnje dvije godine, a intenzivno rade i na razvoju novih usluga za mala i srednja poduzeća.

Damir Kasum, firma Geotest iz Brna rekao je kako uspješno surađujemo s TRA Agencijom za razvoj općine Tešanj još od 2016. godine.

„Ovo je jedan u nizu projekata koje smo uspješno realizirali. Ovim putem želim se zahvaliti prof.dr. Alagiću sa suradnicima na profesionalnom odnosu i uspješnoj realizaciji projekta na kojem je naša firma pružala tehničku podršku“, rekao je Kasum.

Ondrej Picka, Ekonomski savjetnik, Ambasada Češke u BiH kaže kako ga posebno raduje da su danas u prostorijama TRA Agencije za razvoj općine Tešanj gdje razgovaraju o projektu koji u prvi plan stavlja inovacije.

„To je veoma interesantno za nas i posebno nas se dojmila odlična komunikacija s poslovnom zajednicom i predstavnicima firmi koje daju podršku ovom projektu. To smo se uvjerili tokom realizirane obuke, ali i posjeta firmama koje smo realizirali tijekom posjete Tešnju. Posjetili smo lokacije i nekih ranijih projekata kao što je 'Povećanje prihoda ranjivih skupina kroz porodičnu poljoprivredu', gdje smo kod Kruške vidli uspješnu poljoprivrednu proizvodnju u plastenicima koju je realizirala TRA Agencija za razvoj općine Tešanj uz podršku Češke razvojne suradnje“, rekao je Picka.

Mahmut Galijašević, direktor Mann Hummel BA kaže kako firma na čijem je čelu pruža podršku ovom projektu od samog početka, a kroz aktivno sudjelovanje s Alagićem u izradi Strategije razvoja općine Tešanj 2018-2022/2027.

„Zalagali smo se da ovom projektu bude poklonjen pažnja koju zaslužuje i da dobije značaj koji ima za ekonomski razvoj ove lokalne zajednice, pa i šire“, naveo je on.

Seid Brka, predsjednik Obrtničke komore Ze-Do kantona kaže kako u FBiH postoji 50.000 obrtnika i za njih su ovakvi projekti zanimljivi i korisni.

„Pružamo podršku TRA Agenciji na realizaciji ovog projekta i nadamo se da ćemo ovim približiti moderne tehnologije mladim poduzetnicima i naše firme učiniti konkurentnijima“, zaključio je Brka.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo