SRBIJA I BIH
Čarobni turistički prsten trebao bi zaživjeti ove godine
Manager 30 ožujka, 2023

Ove godine trebao bi zaživjeti "Čarobni turistički prsten" jedinstveni projekat turističkih organizacija iz Srbije i Srpske, u okviru prekogranične saradnje.

 

Čarobni turistički prsten je 130 kilometara duga tura plovidbom kanjonom Drine, od Perućca do Višegrada, vožnja Šarganskom osmicom i posjeta Višegradu, Andrićgradu, Mokroj Gori, Drvengradu i manastiru Dobrun.

"Čarobni turistički prsten" kako je najavljeno, u punom kapacitetu zaživjeće ove godine, nakon završetka sanacije uskotračne pruge od Mokre Gore ka Višegradu.

- Mi smo u narednom periodu preuzeli na sebe da kritične tačke saniramo odnosno izvršimo sanaciju pruge gdje bi trebali određeni broj pragova da zamjenimo kako bi nesmetano na dionici pruge imali bezbjedan saobraćaj - naveo je Slađan Јović, generalni direktor Željeznica Republike Srpske.

Zainteresiranost za turistički "Čarobni prsten" je velika, kako za vožnju starim "ćirom", tako i za krstarenje kanjonom rijeke Drine.

- Svake godine od 65 do 80.000 gostiju sa svih kontinenata se vozi Šarganskom osmicom Taj broj se povećava svake godine. Imamo želju i potrebe turista da dolaze u Mokru Goru, ali i da se voze ovim dijelom trase prema Višegradu - istakao je Aleksandra Milutinović, upravnik muzejsko-turističkog kompleksa "Šarganska osmica".

Kako bi se smanjila zadržavanja na granici, pokrenuta je inicijativa da se granični prijelazi Kotroman i Vardište između Srbije i BiH integriraju u jedan.

Podršku za to, pružit će i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

- Da se taj problem što prije završi i ono što me raduje, znam da ima i sa jedne i sa druge strane želja da bude integrisani granični prelaz što je jedan od preduslova. Papirološki se sve treba dovesti do kraja i nadam se da će to biti u najkraćem mogućem roku - poručio je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Načelnik općine Višegrad Mladen Đurević, istakao je da je prošle godine Višegrad posjetilo oko 400.000 turista.

- Broj noćenja je iz godine u godinu sve veći, a to pokzuje da mi imamo šta da ponudimo turistima koji dolaze u našu općinu - dodao je Đurević.


RTRS / Manager.ba

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim