zlato

Kupci iz BiH zbog poreza po zlato idu u Hrvatsku

Stručnjaci iz hrvatskog poduzeća Plemenit koji se bave prodajom zlata i srebra objasnili su da bh. građani mogu legalno kupiti te preuzeti ili pohraniti investicijsko zlato u Hrvatskoj pod istim uvjetima kao i svaki drugi hrvatski građani, odnosno, građani bilo koje zemlje Europske unije.

 

U vrijeme kada je zlato zbog njegove rekordne cijene tražena roba, pojedini građani Bosne i Hercegovine ga kupuju preko Hrvatske.

Hrvatski

Zlato na novom rekordu, srebro u velikom usponu

Cijene zlata dosegle su novi rekordni iznos od 2.021 američkog dolara po unci preko noći – prvi put premašivši iznos od 2.000 dolara.

 

Analitičari očekuju da srebro “zasjeni” zlato, dok se cijene plemenitih metala vrtoglavo penju usred padajuće globalne ekonomije i slabljenja američkog dolara.

Ove godine cijene zlata dosegle su rekordne vrijednosti koje nisu zabilježene od rujna/septembra 2011. Investitori bježe u “sigurna utočišta” jer pandemija ne pokazuje da bi mogli nestati.

Hrvatski

Zlato doseglo rekordnu cijenu

Zlato je doseglo rekordnu cijenu usljed zabrinutosti zbog pitanja poput pandemije koronavirusa, kao i napetih odnosa između Sjedinjenih Država i Kine.

 

U jutarnjim satima azijskog trgovanja u ponedjeljak, zlatom se trgovalo po otprilike 1.931,11 dolara po unci nakon što je ranije trgovanje bilo čak 1.943,92 dolara za uncu.

Time je premašen prethodni rekord iz rujna/septembra 2011.

Cijena zlata za buduću isporuku također je porasla za 1,54 posto na 1.926,70 dolara.

Hrvatski

Zlato dostiglo najveću vrijednost u eurima i francima

Do toga je došlo jer investitori traže sigurno utočište za svoj kapital, dok su glavni burzovni indeksi danas gubili na vrijednosti.

 

Cijena zlata dostigla je danas najvišu povijesnu vrijednost u eurima i švicarskim francima.

Do toga je došlo jer investitori traže sigurno utočište za svoj kapital, dok su glavni burzovni indeksi danas gubili na vrijednosti.

Zlato je u odnosu na franak ojačalo 13,5 posto u proteklih mjesec dana, a čak 36,72 posto u posljednjih 12 mjeseci.

Hrvatski

Kanađani u Srbiji pronašli gotovo 20 tona zlata vrijednog preko milijardu dolara

Riječ je o 19,3 tona zlata vrijednog preko milijardu dolara pronađenih u blizini granica s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom na krajnjem jugoistoku Srbije.

 

Kanadska istraživačka kompanija Medgold Resources u Južnoj Srbiji pronašla je bogata nalazišta zlata, objavili su na svojoj internetskoj stranici, a prenio je srpski Telegraf.

Hrvatski

"Zlatna groznica" u BiH: Gradit će se dva rudnika

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 milijuna funti (308 milijuna KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

 

Kompanija "Adriatic Metals", koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika.

Hrvatski

Stručnjaci savjetuju građane BiH: Čuvajte novac u zlatu

Bosna i Hercegovina u 2019. godini bilježi manji gospodarski rast što pokazuju podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda, objavila je televizija N1 navodeći kako ekonomisti upozoravaju da je to znak da je Bosna i Hercegovina na pragu recesije.

Vlast bankama ne može napraviti problem Iako svijet tresu ekonomske trzavice, veći problem za BiH su odnosi unutar zemlje.

Za poboljšanje stanja u domaćem gospodarstvu nužne su političke promjene.

Hrvatski

Ogromno nalazište zlata i srebra u Bosni i Hercegovini

Australijsku burzu "zatresao" je, prethodnih tjedana, rast kompanije "Adriatic Metals" nakon što je iz ove kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, točnije u Varešu.

Kako su objavili australijski mediji, vrijednost akcija ove kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok "The West Australian" list prenosi kako će ova spektakularna vijest na mnogobrojne načine uticati na ekonomiju BiH.

Hrvatski

Vlada odlučila kako će se postupati sa oduzetim nakitom od plemenitih metala

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku o postupanju s nakitom od plemenitih metala koji je oduzet u prekršajnom postupku, zaplijenjenim u inspekcijskom nadzoru i ustupljenim na upravljanje Poreznoj upravi Federacije BiH.

Porezna uprava će prodati oduzetu robu za koju su ispunjeni uslovi, na osnovu podataka iz evidencija i dokumentacije o oduzetoj, zaplijenjenoj ili ustupljenoj robi, na način propisan ovom odlukom.

Hrvatski