zlato

U Turskoj nađeno nalazište zlata vrijedno milijarde dolara

Zlatna groznica ozbiljno potresa Tursku, pošto najnovije studije procjenjuju da je riječ o malom dijelu skrivenih rezervi zlata.

 

Turska je otkrila veliko nalazište zlata u vrijednosti od šest milijardi dolara.

Nalazište zlata u turskom gradu Sogut na sjeverozapadu Anadolije otkrio je Fahretin Pojraz, koji vodi poljoprivredne kreditne zadruge Turske i vlasnik je firme za proizvodnju đubriva „Gubretas“, objavili su turski mediji, prenosi RTS.

Hrvatski

Koja je 'najzlatnija' zemlja u regiji?

Srbija je vodeća u regiji kada su u pitanju rezerve zlata i trenutno ima 32 tone tog plemenitog metala, objavio je Tanjug. Nakon Srbije u regiji najviše zlata ima Sjeverna Makedonija skoro sedam tona, Slovenija tri, BiH skoro kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno ima "ništicu", jer je svo zlato prodala.

 

Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.

Hrvatski

Kupci iz BiH zbog poreza po zlato idu u Hrvatsku

Stručnjaci iz hrvatskog poduzeća Plemenit koji se bave prodajom zlata i srebra objasnili su da bh. građani mogu legalno kupiti te preuzeti ili pohraniti investicijsko zlato u Hrvatskoj pod istim uvjetima kao i svaki drugi hrvatski građani, odnosno, građani bilo koje zemlje Europske unije.

 

U vrijeme kada je zlato zbog njegove rekordne cijene tražena roba, pojedini građani Bosne i Hercegovine ga kupuju preko Hrvatske.

Hrvatski

Zlato na novom rekordu, srebro u velikom usponu

Cijene zlata dosegle su novi rekordni iznos od 2.021 američkog dolara po unci preko noći – prvi put premašivši iznos od 2.000 dolara.

 

Analitičari očekuju da srebro “zasjeni” zlato, dok se cijene plemenitih metala vrtoglavo penju usred padajuće globalne ekonomije i slabljenja američkog dolara.

Ove godine cijene zlata dosegle su rekordne vrijednosti koje nisu zabilježene od rujna/septembra 2011. Investitori bježe u “sigurna utočišta” jer pandemija ne pokazuje da bi mogli nestati.

Hrvatski

Zlato doseglo rekordnu cijenu

Zlato je doseglo rekordnu cijenu usljed zabrinutosti zbog pitanja poput pandemije koronavirusa, kao i napetih odnosa između Sjedinjenih Država i Kine.

 

U jutarnjim satima azijskog trgovanja u ponedjeljak, zlatom se trgovalo po otprilike 1.931,11 dolara po unci nakon što je ranije trgovanje bilo čak 1.943,92 dolara za uncu.

Time je premašen prethodni rekord iz rujna/septembra 2011.

Cijena zlata za buduću isporuku također je porasla za 1,54 posto na 1.926,70 dolara.

Hrvatski

Zlato dostiglo najveću vrijednost u eurima i francima

Do toga je došlo jer investitori traže sigurno utočište za svoj kapital, dok su glavni burzovni indeksi danas gubili na vrijednosti.

 

Cijena zlata dostigla je danas najvišu povijesnu vrijednost u eurima i švicarskim francima.

Do toga je došlo jer investitori traže sigurno utočište za svoj kapital, dok su glavni burzovni indeksi danas gubili na vrijednosti.

Zlato je u odnosu na franak ojačalo 13,5 posto u proteklih mjesec dana, a čak 36,72 posto u posljednjih 12 mjeseci.

Hrvatski

Kanađani u Srbiji pronašli gotovo 20 tona zlata vrijednog preko milijardu dolara

Riječ je o 19,3 tona zlata vrijednog preko milijardu dolara pronađenih u blizini granica s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom na krajnjem jugoistoku Srbije.

 

Kanadska istraživačka kompanija Medgold Resources u Južnoj Srbiji pronašla je bogata nalazišta zlata, objavili su na svojoj internetskoj stranici, a prenio je srpski Telegraf.

Hrvatski

"Zlatna groznica" u BiH: Gradit će se dva rudnika

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 milijuna funti (308 milijuna KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

 

Kompanija "Adriatic Metals", koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika.

Hrvatski

Stručnjaci savjetuju građane BiH: Čuvajte novac u zlatu

Bosna i Hercegovina u 2019. godini bilježi manji gospodarski rast što pokazuju podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda, objavila je televizija N1 navodeći kako ekonomisti upozoravaju da je to znak da je Bosna i Hercegovina na pragu recesije.

Vlast bankama ne može napraviti problem Iako svijet tresu ekonomske trzavice, veći problem za BiH su odnosi unutar zemlje.

Za poboljšanje stanja u domaćem gospodarstvu nužne su političke promjene.

Hrvatski