zagađenje

IKEA će stanovnicima najzagađenijih gradova svijeta pomoći da lakše dišu

Švedski lanac trgovina namještajem Ikea počet će proizvoditi proizvode od agrikulturnog otpada i tako pomoći stanovnicima najzagađenijih gradova svijeta da lakše dišu, piše CNN.

Budući da je rižina trska jedan od najvećih uzročnika zagađenog zraka u zemljama kao što je Indija, Ikea će ju otkupljivati od farmera i koristiti kao materijal za dekoracije i papirnate kutije.

Hrvatski

Papa protiv plastike i privatizacije voda

Papa Franjo pozvao je na konkretnu akciju u borbi protiv hitnog problema plastike koja zagađuje svjetska mora i oceane, i izrazio žaljenje što nema efikasnih zakona za zaštitu svjetskih voda.

Papa Franjo, kojem je jedan od prioriteta očuvanje životne sredine, uputio je poruku čiji cilj je da aktivira kršćane i druge da se obvežu da će spasiti ono što on naziva ''impresivnim i fantastičnim'' poklonom od Boga ''velike vode i sve što one sadrže''.

Hrvatski

Bosna, Željeznica, Miljacka i Spreča najzagađenije rijeke

Najzagađenije rijeke u Bosni i Hercegovini su Bosna, Spreča, Miljacka i Željeznica, podaci su Centra za životnu sredinu RS.

Najviše zagađenja, kako navode ekolozi, dolazi iz otpadnih komunalnih voda iz naseljenih zona i industrije, te divljih deponija. E

kolozi upozoravaju i da svaka, pa i najmanja promjena fizičkog i hemijskog kvaliteta vode utiče na organizme koji u njoj žive.

"Svaka promjena uslova ima negativan uticaj na biljni i životinjski svijet i nerijetko dovodi do izumiranja određenih vrsta", navode iz Centra.

Hrvatski