vjetroelektrana

Tomislavgrad traži investitora za vjetroelektranu

Izgradnja objekta pojedinačne vjetroelektrane „VT Vidikovac 900 kW” mora biti izvršena prema Idejnom projektu koji je uradilo društvo „Energocontrol” d.o.o. Mostar prema kojem je odabrana najpovoljnija vjetroelektrana tip E-44 900 kW, ENERCON GmbH, Njemačka.

 

Općina Tomislavgrad objavila je javni oglas za izgradnju vjetroelektrane. Riječ je zapravo o oglasu za osnivanje prava građenja na građevnom zemljištu u vlasništvu i posjedu Općine Tomislavgrad radi izgradnje vjetroelektrane „VT VIDIKOVAC 900 kW”.

Hrvatski

Ubrzo počinje gradnja vjetroelektrane vrijedne 130 milijuna KM u Hercegovini

Ministar je naglasio da će u Hercegovini biti građeno i nekoliko solarnih elektrana.

 

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je, tijekom posjete lokaciji vjetroelektrane “Grebak” u Nevesinju s predstavnicima investitora i općine, najavio da će izgradnja ovog prvog vjetroparka u Republici Srpskoj, vrijednog 130 milijuna KM, početi u listopadu/oktobru.

Hrvatski

Vjetroelektrana kod Mostara: Hrvatski ogranak Siemensa i Wind Power udružuju snage

Predviđeno je da vjetroagregati budu pušteni u rad u proljeće sljedeće godine.

 

Započeli su radovi na izgradnji vjetroelektrane s 15 agregata nedaleko Mostara, na kojoj su glavni izvođači konzorcij “Siemens Gamesa Renewable Energy” Hrvatska i “Wind Power A/S” Danska.

Pozivajući se na Elektroprivredu BiH, mediji u Mostaru pišu da prve radove na pripremi terena, izgradnji temelja i miniranju kamenitog tla izvode kompanije “HP Investing” iz Mostara i “Minersko” iz Sarajeva.

Hrvatski

U općini Tomislavgrad moći će se graditi i pojedinačni vjetroagregati

Za izgradnju pojedinačnih vjetroagregata s pratećim objektima, na lokalitetima utvrđenim u skladu s ovom odlukom, ustanovit će se pravo građenja i pravo služnosti na razdoblje od 30 godina, s mogućnošću produženja za dodatnih 15 godina.

 

Općinsko vijeće Tomislavgrad na sjednici u utorak usvojilo je Odluku o uvjetima, lokacijama i naknadama za izgradnju pojedinačnih vjetroagregata na području općine Tomislavgrad.

Hrvatski

Hercegovina mamac: Kineske kompanije žele investirati u energiju vjetra

Južni dio Hercegovine najperspektivniji je za ulaganje u energiju vjetra, a veliki broj kineskih kompanija koje su se do sada pokazale kao dobar partner i investitor želi investirati u ovaj sektor, rečeno je danas u Sarajevu u okviru 5. Internacionalnog okruglog stola:Vjetroenergija u BiH.

 

Domaći i strani eksperti osvrnuli su se na projekte koji su završeni, koji su u toku ili su planirani.

Amir Kazić iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH je kazao kako je zatvaranje starih termoelektrana u BiH planirano do 2030. godine.

Hrvatski

Potencijal u BiH velik, realizacija slaba

Vjetroenergija je potencijal kojim raspolaže BiH, ali realizacija tog potencijala ne ide baš najbolje, istaknuto je u četvrtak u Mostaru na okruglom stolu "Smanjenje rizika izgradnje vjetroelektrana".

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli Mirza Kušljugić kazao je kako je cilj današnjeg okruglog stola sagledati prepreke za provođenje energetske tranzicije, s fokusom na obnovljive izvore energije u zemljama jugoistočne Europe, a u skladu s pripremama za izradu novih strateških projekata 2021. – 2030.

Hrvatski

Suzlon Wind Energy BH dobio saglasnost za izgradnju vjetroelektrane u Hadžićima

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici u četvrtak, 17. maja, kompaniji Suzlon Wind Energy BH iz Sarajeva dala saglasnost za izgradnju vjetroelektrane Ivan Sedlo u Hadžićima. 

Ministar privrede KS Muharem Šabić je napomenuo da je riječ o vjetroenergetskom objektu instalirane snage 25,2 MW, te da je ovo prvi projekt za obnovljivu energiju u KS.

Hrvatski