tihi otkaz

Što su uzroci "tihih" otkaza

Novo istraživanje kompanije Slingshot pokazuje kako su kompanije prošle godine grčevito pokušavale riješiti trend takozvanih ‘tihih otkaza’, u kojem radnici, kronično nezainteresovani za posao, obavljaju minimum onoga što se od njih očekuje.
 

Zaposleni svojim nadređenima poručuju: “Nismo mi problem, vi ste.” Ovo bi mogao biti sažetak drugog dijela izvještaja Digital Work Trends za 2023. godinu u kojem čak 34 % zaposlenih kaže kako moraju da nagađaju koji su im prioriteti na poslu.

Hrvatski

Želite dati otkaz, a toga niste ni svjesni

"NEDAVNO sam čuo za izraz 'tihi otkaz', koji označava situaciju u kojoj ne napuštate posao odmah, već se prestajete truditi na poslu. Još uvijek odrađujete svoje obaveze, ali mentalno više ne pristajete na kulturu užurbanosti da posao mora biti naš život", kaže Zaiad Khan, korisnik TikToka s preko 10.000 pratitelja.

 

Clayton Farris, korisnik TikToka s 48.000 pratitelja, koji je nekoliko dana kasnije napisao objavu o ovom trendu, kaže u svom videu: "Ne stresiram se i ne kidam se iznutra na komadiće", prenosi The New York Times.

Hrvatski