solarne elektrane

U Crnoj Gori pokazan sve veći interes za gradnju malih solarnih elektranaU Crnoj Gori postoji veliki interes za izgradnju malih solarnih elektrana na terenu. Do danas je samo jedan pušten u rad, ali zato gotovo stotinjak investitora još uvijek čeka dozvolu.  


Slike sa nekih drugih meridijana nedavno i na Čevu kod Cetinja. Ovo je prva mala solarna elektrana u Crnoj Gori izgrađena na kopnu, snage skoro 4,5 MW. Riječ je o pionirskom pothvatu crnogorske tvrtke Čevo Solar.

Hrvatski

Konjički biznismeni zajedničkim snagama do solarne elektrane

Dok Sarajevo najavljuje osnutak vlastite elektroprivredne tvrtke, Mostar gradnju vlastite elektrane, u Konjicu se domaći biznismeni udružuju za izgradnju solarne elektrane...


Predstavnici novoosnovane tvrtke Neretva Sol d.o.o. koju je utemeljila skupina konjičkih biznismena susreli su se jučer s gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem.

Predstavljen je razvojno – investicijski projekt koji Neretva Sol planira realizirati u oblasti obnovljivih izvora energije, te razgovarano o potrebama i detaljima vezanim za njegovu realizaciju.

Hrvatski

Kod Mrkonjić Grada instalirana solarna elektrana u koju je novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija

Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini, a u čiju izgradnju je kroz crowdfunding kampanju novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija, postavljena je na krov Centra za posjetitelje Pecka u istoimenom selu kod Mrkonjić Grada.

 

Hrvatski

Prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji počinje proizvodnju

Plutajuća solarna energija uključuje instaliranje solarnih panela na plutajuće strukture na vodenom tijelu, poput jezera, fjorda ili oceana, ili na hidroelektrani.

 

Statkraft, najveći europski generator obnovljive energije, u suradnji s norveškim dobavljačem Ocean Sun započeo je komercijalne operacije u prvoj jedinici svog plutajućeg solarnog projekta u Albaniji, dodatno doprinoseći uvećanju obnovljivih izvora energije u zemlji.

Hrvatski

Solarna energija otvara svoja vrata u Bosni i Hercegovini

U vremenu kada diskusija o održivim izvorima energije i problematiziranju izgradnje mini-hidroelektrana postaje dijelom i javnog diskursa u Bosni i Hercegovini, sve je više i proaktivnih primjera proizvodnje električne energije koristeći inovacije i nove tehnologije.

 

U Bosanskoj Otoci nas dočekuje Ekrem Mušić, stručnjak za solarnu energiju, koji se nakon 19 godina rada u inozemstvu vratio u domovinu.  

Hrvatski

Plavo sunce: Mamići će graditi solarne elektrane po Hercegovini

U Elektroprivredi HZ HB potvrdili su da je spomenuta tvrtka već podnosila zahtjeve u dva hercegovačka grada.

 

Tvrtka Plavo sunce d.o.o. gdje je jedan o osnivača sin Zdravka Mamića, Mario Mamić, planira izgradnju više solarnih elektrana na području Hercegovine, otkriva portal Hercegovina.info.

Hrvatski

TEŠANJ, GRUDE, POSUŠJE, ČITLUK: Niču nove solarne elektrane

Razdoblje valjanosti izdanih dozvola je 12 godina za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE, odnosno pet godina za dozvole iz sektora naftnog gospodarstva.

 

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na jučerašnjoj redovitoj sjednici izdala je dozvole za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE za pet solarnih fotonaponskih elektrana na području Tešnja i jednoj solarnoj elektrani na području općine Usora.

Hrvatski

Mostar: Očekuje se gradnja solarnih elektrana na 18 lokacija

Najveći interes za obnovljive izvore energije uočen je u Istočnoj i Zapadnoj Hercegovini te na području Bosanskog Petrovca, Drvara i Grahova. 

 

Hercegovina, s prosjekom od 2.000 sunčanih sati godišnje, ima ogroman potencijal u proizvodnji solarne energije.

Taj potencijal je dosad iskorišten u malom postotku, jer su investitori preferirali male hidroelektrane. Trendovi u obnovljivim izvorima energije se mijenjaju pa sada sve više lokalnih zajednica razmišlja o efikasnijem korištenju sunčeve energije. 

Hrvatski

Nekoliko tvrtki iz Hercegovine dobilo FERK-ove dozvole za rad

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK u ponedjeljak je održala redovitu sjednicu na kojoj je donijela Odluku o davanju suglasnosti Javnom poduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. - Sarajevo na dijagrame opterećenja.

 

FERK je usvojio i rješenja o izdavanju tri dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenjima OIE podnositeljima zahtjeva: „PV Energija“ vl. Enes Zaklan iz Čapljine, „PERO“ Zenica d.o.o. i „Bratstvo“ d.d. Gornji Vakuf-Uskoplje.

Hrvatski