solarna energija

Najveći proizvođač solarne energije je Kina

 

Godine 2023. solarna energija činila je tri četvrtine povećanja kapaciteta obnovljivih izvora širom svijeta. Većina ovog rasta dogodila se u Aziji, EU i SAD-u, nastavljajući trend uočen u proteklom desetljeću.  

 

U grafici Bruegela ilustrovan je porast instaliranih solarnih fotonaponskih (PV) kapaciteta u Kini, EU i SAD između 2010. i 2022., mjereno u gigavatima (GW).

Hrvatski

Turski Fortis Energy razvija projekte solarne energije u četiri zemlje Balkana

Turski proizvođač obnovljive energije Fortis Energy razvija projekte solarne energije, energije vjetra, bioplina i zelenog vodika s ukupnim kapacitetom do 2 GW u četiri zemlje na Balkanu.

 

Fortis Energy je u vlasništvu UCK Holdinga sa sjedištem u Istanbulu, koji se fokusira na ulaganja u obnovljivu i čistu energiju.

Fortis Energy planira obnovljive kapacitete od 1034,8 MW u Srbiji, 644 MW u Albaniji, 252 MW u Bosni i Hercegovini i 40,6 MW u Sjevernoj Makedoniji, objavila je kompanija prošle sedmice u objavi na društvenim mrežama.

Hrvatski

Istraživanje o zainteresiranosti građana za ulaganja u izgradnju vlastitih solarnih elektrana

 

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) pokrenuo je istraživanje o zainteresiranosti građana Federacije Bosne i Hercegovine za potencijalna ulaganja u izgradnju solarnih elektrana – prosumeri, koje će provoditi elektronskim anketnim upitnikom u periodu od 04. rujna do 31. prosinca 2023. godine.

 

Hrvatski

Proizvedena energija neće se moći prodati nego samo kompenzirati potrošena

 

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (REERS), nakon skoro dvije godine od usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije, usvojila je Pravilnik o kupcima – proizvođačima električne energije. Iako je najavljivan kao konačni korak ka proznavanju građana kao proizvođača električne energije, oni ipak neće moći "zaraditi" proizvodnjom, nego samo kompenzirati potrošenu električnu energiju. 

 

Hrvatski

Lager iz Posušja postao vlasnik Promondis Energy iz Sanskog Mosta

 

Kompanija Lager d.o.o. Posušje postala je vlasnik Promondis Energy iz Sanskog Mosta koja je bila u vlasništvu njemačke kompanije odnosno investitora Bertholda Brentrupa.

 

Radi se o kompaniji koja je dobila sve potrebne dozvole za izgradnju solarnog parka na području općine Bosanski Petrovac "Bjelajski Vaganac", što znači da Lager preuzima ovaj projekat.

Hrvatski

Dolina Neretve privlači ulaganja u solarne elektrane

Prateći upravo globalne trendove ali i zahtjeve koje diktira stanje na tržištu, po svojim inicijativama u području obnovljivih izvora energije sve je prepoznatljivija i dolina Neretve, čemu u prilog govori i jedan od posljednjih uspješno realiziranih projekata tvrtke Forte Solar d.o.o.

 

Ova splitska tvrtka poznata kao vodeća među graditeljima solarnih elektrana na području Dalmacije, nedavno je u rad pustila jednu od najvećih solarnih elektrana na krovu u Hrvatskoj, postavljenu upravo u dolini Neretve.

Hrvatski