ruda zlata vareš

Bosanska “zlatna dolina” zaposlit će 1.000 radnika

Novac je osiguran, mašine su na terenu, angažirani su mladi bh. stručnjaci i firme iz Makedonije i Srbije. Svi istražni radovi trebali bi biti završeni do kraja sljedeće godine.

 

Dokazano je vareški rudarski bazen leži na velikim količinama plemenitih metala.

Hrvatski

Zlatna groznica donosi procvat Varešu

Naglo je porasla potražnja za nekretninama, te povećana popunjenost smještajnih kapaciteta, a i privrednici se uveliko raspituju za ovu lokalnu zajednicu, jer smatraju da i oni ovdje imaju prostora za poslovanje.

 

Od kako je prije nekoliko godina Vareš zahvatila zlatna groznica, u toj maloj općini se počeo događati niz procesa zbog kojih bi ona mogla procvjetati.

Hrvatski

Nalazišta u Varešu donosit će više novca od dvije Elektroprivrede

Rudnici zlata, srebra i drugih metala u Varešu sami će donositi veći profit nego Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB.

 

Kako je već objavljeno, kompanija Adriatic Metals koja je dobila koncesije na dva nalazišta u Varešu procijenila je neto vrijednost metala na 916 milijuna dolara, odnosno 1,6 milijardi KM.

Hrvatski

Odobreno iskopavanje zlata u Varešu

Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesijskom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

 

Hrvatski

“Bosansko zlato” od danas na burzi u Londonu

Na Londonskoj burzi Adriatic Metals želi prikupiti 137 milijuna funti (oko 320 milijuna KM) za svoja dva rudnika zlata i srebra u Varešu, za koje je rečeno da mogu donijeti neto profit od 1,6 milijardi dolara (oko 2,8 milijardi KM) u periodu od 15 godina.

 

Na Londonskoj burzi upravo se počelo trgovati dionicama kompanije Adriatic Metals, koja je pronašla velike zalihe metala u Varešu – uključujući zlato i srebro, izvještavaju mediji.

Već u prvim minutama zabilježene su i prve transakcije.

Hrvatski

Rađanje giganta: Koliko vrijedi Adriatic Metals

Usporedbe radi, ova kompanija sada ima veću tržišnu vrijednost od Elektroprivrede HZHB, koja je izlistana na Sarajevskoj burzi i čija je tržišna kapitalizacija oko 235 milijuna KM.

 

Kompanija Adriatic Metals ove sedmice izlazi na londonsku burzu gdje planira prikupiti 320 milijuna KM za gradnju dva rudnika zlata, srebra i drugih metala u Varešu.

U međuvremenu, dionice ove kompanije na burzi u Australiji (ASX), gdje su odranije izlistane, u utorak su dostigle rekordnu vrijednost od 1,74 australska dolara.

Hrvatski

"Zlatna groznica" u BiH: Gradit će se dva rudnika

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 milijuna funti (308 milijuna KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

 

Kompanija "Adriatic Metals", koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika.

Hrvatski

U Varešu pronađeno zlato svjetske klase

Kompanija  „Adriatic  Metals“,  u  čijem  vlasništvu  je  bh.  kompanija  „Eastern  Mining“,  završila  je  preliminarnu  procjenu  potencijalnih  nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša. Također, nakon  višemjesečnih istraživanja dopunjene su preliminarne procjene o resursima na lokaciji Veovača, također u općini Vareš.

Na osnovu podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija  „CSA  Global“  iz  Australije.  Izvršni  direktor  „Adriatic  Metalsa“  Paul Cronin ističe kako su preliminarni nalazi za Rupice.

Hrvatski