ruda zlata vareš

Zlatna groznica donosi procvat Varešu

Naglo je porasla potražnja za nekretninama, te povećana popunjenost smještajnih kapaciteta, a i privrednici se uveliko raspituju za ovu lokalnu zajednicu, jer smatraju da i oni ovdje imaju prostora za poslovanje.

 

Od kako je prije nekoliko godina Vareš zahvatila zlatna groznica, u toj maloj općini se počeo događati niz procesa zbog kojih bi ona mogla procvjetati.

Hrvatski

Nalazišta u Varešu donosit će više novca od dvije Elektroprivrede

Rudnici zlata, srebra i drugih metala u Varešu sami će donositi veći profit nego Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB.

 

Kako je već objavljeno, kompanija Adriatic Metals koja je dobila koncesije na dva nalazišta u Varešu procijenila je neto vrijednost metala na 916 milijuna dolara, odnosno 1,6 milijardi KM.

Hrvatski

Odobreno iskopavanje zlata u Varešu

Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesijskom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

 

Hrvatski

“Bosansko zlato” od danas na burzi u Londonu

Na Londonskoj burzi Adriatic Metals želi prikupiti 137 milijuna funti (oko 320 milijuna KM) za svoja dva rudnika zlata i srebra u Varešu, za koje je rečeno da mogu donijeti neto profit od 1,6 milijardi dolara (oko 2,8 milijardi KM) u periodu od 15 godina.

 

Na Londonskoj burzi upravo se počelo trgovati dionicama kompanije Adriatic Metals, koja je pronašla velike zalihe metala u Varešu – uključujući zlato i srebro, izvještavaju mediji.

Već u prvim minutama zabilježene su i prve transakcije.

Hrvatski

Rađanje giganta: Koliko vrijedi Adriatic Metals

Usporedbe radi, ova kompanija sada ima veću tržišnu vrijednost od Elektroprivrede HZHB, koja je izlistana na Sarajevskoj burzi i čija je tržišna kapitalizacija oko 235 milijuna KM.

 

Kompanija Adriatic Metals ove sedmice izlazi na londonsku burzu gdje planira prikupiti 320 milijuna KM za gradnju dva rudnika zlata, srebra i drugih metala u Varešu.

U međuvremenu, dionice ove kompanije na burzi u Australiji (ASX), gdje su odranije izlistane, u utorak su dostigle rekordnu vrijednost od 1,74 australska dolara.

Hrvatski

"Zlatna groznica" u BiH: Gradit će se dva rudnika

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 milijuna funti (308 milijuna KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

 

Kompanija "Adriatic Metals", koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika.

Hrvatski

U Varešu pronađeno zlato svjetske klase

Kompanija  „Adriatic  Metals“,  u  čijem  vlasništvu  je  bh.  kompanija  „Eastern  Mining“,  završila  je  preliminarnu  procjenu  potencijalnih  nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša. Također, nakon  višemjesečnih istraživanja dopunjene su preliminarne procjene o resursima na lokaciji Veovača, također u općini Vareš.

Na osnovu podataka o istraživanjima procjenu je uradila kompanija  „CSA  Global“  iz  Australije.  Izvršni  direktor  „Adriatic  Metalsa“  Paul Cronin ističe kako su preliminarni nalazi za Rupice.

Hrvatski