promet

Za mjesec dana na ceste stiže prvi komercijalni kamion bez vozača

Ako sve prođe prema planu, sljedeći mjesec u promet će prvi put ući autonomni električni kamion, javlja Financial Times. Rezultat suradnje švedskog startupa Einride i njemačkog logističkog diva DB Schenkera, trebao bi uskoro dobiti regulatorno odobrenje za korištenje u javnom prometu.

“U potpunosti električni, autonoman kamion dosad nije stavljen u komercijalnu upotrebu“, rekao je britanskom dnevniku Filip Lilja, suosnivač Einridea.

Hrvatski

Sve što niste znali o jednom od najljepših svjetskih mostova

Golden Gate most je prepoznatljivi simbol San Francisca i Sjedinjenih Američkih Država.

Ime (zlatna vrata) je dobio prema tjesnacu koji dijeli ovaj kalifornijski grad od Tihog oceana, a kojeg je nazvao kapetan John Freemont još 1846. godine.

Za mnoge je ovaj most vizionarsko remek djelo, a zbog specifičnog geografskog polaža i vremenskih uvjeta, tj. česte magle koja ga redovito “zarobi”, nastaju fotorafije koje oduzimaju dah.

 

Hrvatski

Od 2. jula talgo voz iz Sarajeva vozi na novu destinaciju

Željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo – Bihać bit će zvanično pokrenut 2. jula 2018. godine. Nakon što je u proces elektrifikacije 47 kilometara Unske pruge, od Bihaća do Blatne, uloženo više od 2,5 miliona maraka prvi talgo voz iz Sarajeva stići će na željezničku stanicu u Bihaću u 17:30 minuta, nakon čega će svakodnevno saobraćati na ovoj relaciji. Saopćio je ovo direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić na sastanku održanom u Bihaću sa premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem i njegovim saradnicima.

Hrvatski

POČINJE GRADNJA: Od Sarajeva do Goražda za 45 minuta

Ako sve bude išlo predviđenom dinamikom, tunel Hranjen, koji se nalazi na putnoj komunikaciji koja povezuje Goražde sa Sarajevom, trebao bi biti pušten u promet krajem ljeta 2021. godine.

Danas je, naime, raspisan tender za izbor najboljeg ponuđača za izgradnju ovog tunela, dugog šest kilometara. Tender će biti otvoren do 21. maja, nakon čega će uslijediti proces ocjenjivanja ponuda i donošenja odluke o najboljem ponuđaču, što će trajati oko mjesec.

Hrvatski

EURO ROAL povećao promet za 55 posto

Euro Roal, kompanija kćerka Hifa Oil, ostvarila je u 2017. godini promet veći od 24 milijuna KM, što čini povećanje od 55% u odnosu na 2016. godinu. Razlog za ovo enormno povećanje prihoda je ulazak u prošlu godinu sa novim prodajnim asortimanom PVC LB.Profila, Polikarbonata i Plexiglasa, kao i povećanim plasmanom Aluminijskih i Inox Profila, navodi se u priopćenju za javnost Euro Roala. 

Hrvatski