Podveležje

Prvi vjetropark EPBiH bit će završen do kraja godine

Izvršni direktor za kapitalne investicije Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH Senad Salkić prisustvovao je realizaciji prvog transporta kada je kazao da je kompletna oprema za svih 15 vjetroagregata dovezena brodovima iz Simensove tvornice u Danskoj u Luku Ploče gdje je uskladištena.

 

Vjetropark “Podveležje” instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Hrvatski

Ove bh. kompanije grade vjetroelektranu Podveležje

U ovaj projekt Elektroprivreda BiH investirala je milijun KM, a osim potreba lokalnog stanovništva, zadovoljene su i potrebe transporta zahtjevne i specifične opreme iz Luke Ploče do gradilišta na podveleškom platou. 

 

Vjetroelektrana "Podveležje" u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, projekt je od obostranog interesa i koristi za lokalnu zajednicu i Elektroprivredu BiH.

Hrvatski

VIDEO Završeni temelji deset vjetrenjača na Podveležju, trafostanica povezana na mrežu

Izgradnjom Vjetroelektrane “Podveležje” značajno će se povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sistema Elektroprivrede BiH, odnosno smanjiti stopa korištenja fosilnih goriva, priopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH. 

 

Temelji deset vjetroagregata buduće elektrane na platou Podveležja u potpunosti su završeni, a u tijeku je betoniranje preostalih pet temelja.

Hrvatski

Megaprojekt u Hercegovini napreduje punom parom

Da ovaj projekt ulazi u završnu fazu govori i činjenica da je danas počelo betoniranje temelja za vjetroagregate.

 

U Podveležju iznad Mostara radi se punom parom. Ovdje „Elektroprivreda BiH“ ulaže 162 milijuna KM u izgradnju vjetroparka od 15 vjetroagregata, ukupne snage 48 megavata, 110-kilovoltnu stanicu, priključni dalekovod, pristupne puteve, servisne saobraćajnice te druge prateće sadržaje.

Svaki vjetroagregat je prečnika 18 metara i sadrži 450.000 kubika betona.

Hrvatski

Otvaranje vjetroelektrane Podveležje krajem 2019.

 

Puštanje u pogon vjetroelektrane Podveležje planirano je za posljednji kvartal 2019. godine, rekao je izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH Senad Salkić.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost radova je 83 miliona eura, a riječ je o prvoj vjetroelektrani koja bi trebala početi s radom u sistemu EPBiH. U finalnoj fazi je isporuka i ugradnja vjetroagregata.

Hrvatski