plastične boce

Dobro je znati: Zašto ne bismo trebali piti vodu iz boce koja je stajala u automobilu

Toplina može promijeniti sastav napitka ako ga ostavite u plastičnoj boci, a nju zaboravite u automobilu parkiranom na suncu.

Naime, ako je temperatura zraka 30 stupnjeva Celzijusa, u automobilu će narasti na 45 stupnjeva nakon samo pola sata.

Međutim, u ljetnim mjesecima temperature dosežu i između 50 i 70 stupnjeva.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, a kamoli piti napitak iz plastične boce koja je bila u njemu.

Hrvatski

Kartu za javni prijevoz moguće platiti običnom plastičnom bocom!

Pojedini zabavni parkovi u Engleskoj za popust na ulaznice uzimaju plastične boce kako bi ih reciklirali i smanjili zagađenje, dok su neki gradovi otišli korak dalje i građane nagrađuju kartama za javni prijevoz ukoliko u zamjenu daju boce.

  • Peking ima posebne automate u metrou koji prihvaćaju plastične boce kao metodu plaćanja.

 

 

Hrvatski

Uvodi se kaucija na ambalažu za pića

Više od 15 godina nakon uvođenja kaucije na povratne boce u Njemačkoj sličnu shemu namjerava uvesti i Francuska. 

Ministarstvo životne sredine u Parizu priopćilo je u utorak da razmatra uvođenje obavezne kaucije na ambalažu za pića, kao što su plastične boce i limenke. Detaljan prijedlog treba biti pripremljen do ožujka.

Hrvatski

NOVI PRAVILNIK: EU želi da ljudi prestanu piti kupovnu vodu

Europska unija preradila je svoja pravila o kvaliteti vode kako bi se bavila mogućim novim zdravstvenim rizicima i ograničila plastični otpad, obeshrabrujući ljude da piju flaširanu vodu.

Europska komisija priopćila je u četvrtak da će pravila obavezati 28 država članica da poboljšaju pristup pitkoj vodi i bolje informiraju građane o kvaliteti vode, bez obzira na to da li je iz slavine ili iz boce.

Hrvatski