novčanice

Turska: Zaplijenjena novčanica od milijun dolara

U akciji u Usaku, u Turskoj, zaplijenjena je novčanica od milijun dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Žandarmerijske ekipe organizirale su akciju u Banazu nakon dojave o mogućem krijumčarenju novca.

Prilikom pretresa u kući Y. K. (30) pronađena je novčanica od milijun dolara.

Pripadnici žandarmerije, kako bi utvrdili je li riječ o falsifikatu ili ne, zaplijenjenu novčanicu će poslati Centralnoj banci Republike Turske.

Hrvatski

Ukida se novčanica od 500 eura

Od ukupno 19 centralnih banaka u eurozoni njih 17 će od 27. siječnja prestati sa izdavanjem novčanice od 500 eura, priopćeno je iz Europske centralne banke (ECB).

U priopćenju se navodi da će Centralna banka Njemačke i Centralna banka Austrije nastaviti izdavati novčanice od 500 eura do 26. travnja. 

Iz ECB navode da su se njemačka i austrijska banka na takav korak odlučile "iz logističkih razloga" i sa ciljem da osiguraju neometanu tranziciju.

Planovi obustavljanja izdavanja ovih novčanica odobreni su u svibnju 2016. godine.

Hrvatski

Predstavljene nove novčanice od 100 i 200 eura

U sjedištu Europske centralne banke u Frankfurtu u ponedjeljak su predstavljene nove novčanice od 100 i 200 eura.

Serija novčanica, koje se nazivaju "Europa", predstavljene su u prisustvu Yvesa Merscha, člana Izvršnog odbora ECB-a.

Tom prilikom Mersch je novinarima kazao da će nove novčanice od 100 i 200 eura u opticaj biti puštene 28. svibnja 2019. godine.

Hrvatski

Znak za dolar, simbol moći

Vrlo često skraćenica za novac, popularan simbol u pop-kulturi a ponegdje i simbol moći, pohlepe ili bogatstva, znak za današnji američki dolar “$” potiče iz vremena kada dolar nije ni iskovan.

Kada je Ferdinand II Aragonski protjerao Mavare iz Španjolske 1492. godine, poželio je da svoj trijumf obilježi dodavanjem dvije uspravne crte na svoj grb, koje bi predstavljale dva Herkulova stuba.

Hrvatski

10 najpopularnijih novčanica i njihove sigurnosne specifikacije

Historija falsifikovanja gotovo je jednako opsežna kao i sama historija novca. Krivotvoreni novčići u Drevnom Rimu bili su svakodnevna pojava. Rimski imperatori, poput ostalih vladara, također su poznati po svojim falsifikatima, odnosno slabljenju metala od kojeg su napravljeni u pokušaju da dobiju više novca.

Falsifikovani novac predstavlja problem za društvo hiljadama godina. Na primjer, na početku Američkog građanskog rata 1861. – kada su banke još izdale svoje vlastite valute – procjenjuje se da je polovina novčanica u opticaju krivotvorena.

Hrvatski

Rusija pustila u promet novčanicu od 100 rubalja posvećenu Svjetskom prvenstvu

Rusija je prije nekoliko dana pustila u promet posebnu novčanicu od 100 rubalja koja je posvećena ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u nogometu. 

Novčanica u plavo-zelenim nijansama je izrađena na polimeru, a na njenom gornjem dijelu nalazi se transparentni prozor s hologramskim elementom. U gornjem lijevom kutu novčanice nalazi se grb Ruske Federacije.

Hrvatski

Kada se uveo euro tiskano je dovoljno novčanica da pokrije površinu 15.000 nogometnih igrališta

Početna količina eura koja je na tržištu bila dostupna od 2001. godine, dakle gotovo 15 milijardi komada novčanica, bila je dovoljna da pokrije površinu čak 15 tisuća nogometnih igrališta, istaknula je u Ernele Kljajić povodom 10. godišnjice uvođenja te valute. Euro je, osim zbog takvih detalja, zanimljiv i zbog svog dizajna, kao i brojnih inovacija integriranih s ciljem sprječavanja krivotvorenja. Europska središnja banka (ESB) čelna je financijska ustanova odgovorna za tu zajedničku europsku valutu.

Hrvatski

Gramatička pogreška na novčanici od 200 kuna?

Građani na tu pravopisnu pogrešku nisu obraćali pažnju.

Treba li novčanicu od dvije stotine kuna povući iz opticaja i to zbog pravopisne pogreške? Jezikoslovci naime prigovaraju da je s obje strane novčanice otisnuto dvjesta kuna, a da bi ispravnije bilo dvjesto kuna, javlja RTL. 

Građani pak na tu pravopisnu pogrešku nisu obraćali pažnju i kažu, imaju većih briga od pravopisnih detalja.

Hrvatski