Kostajnica

Kayak širi proizvodnju u Kostajnici - nova investicija od 500.000 KM

Kayak proširuje i nadograđuje postojeći proizvodni pogon zbog pojačane potražnje tržišta, a procjenjuju da će nova investicija biti vrijedna 500.000 KM.

 

Općina Kostajnica se može pohvaliti dobrim privrednim kretanjima, te izvoz za prvo polugodište 2019. iznosio 15 milijuna KM.

Dobrim izvoznim rezultatima doprinose kako domaći, tako i strani investitori koji su pokrenuli posao u Kostajnici i ostvaraju izuzetno dobre poslovne rezultate, piše Oslobođenje.  

Jedna od tih kompanija je i Kayak.

Hrvatski

Kornišone za njemačku kompaniju uzgaja pet proizvođača

Krastavce kornišone u Kostajnici ove godine za otkup uzgaja pet proizvođača koji su potpisali ugovor sa njemačkom kompanijom "Kine", rekao je Srni Miroslav Stijak iz poljoprivredne službe opštine Kostajnica.

Stijak je rekao da su krastavci zasađeni na 3,5 dunuma zemljišta.

"Trenutno je u toku berba i otkup koje djelimično otežavaju kiša i relativno niska temperatura, a i početak prizvodnje je kasnio zbog loših vremenskih uslova", kaže Stijak.

Hrvatski

1.300 zaposlenih i izvoz od 29 miliona KM

Privreda u Kostajnici zasniva se na tekstilnoj i drvnoj industriji. Preduzeća su uglavnom izvozno orjentisana. U posljednjih pet godina i inostrani partneri otvaraju preduzeća u ovoj opštini.

Od 1.300 zaposlenih u Kostajnici njih devet stotina radi u proizvodnji. Među njima je i Sandra Marin koja radi u Konfekciji “Sana-Linea”.

– Zadovoljna sam i plate su solidne i dobro je. Radimo za strano i domaće tržište. Uspjevamo mi to sve – kaže Sandra za RTRS.

Hrvatski