kornišoni

Bh. kornišoni osvojili njemačko tržište

Suad Selimović, predsjednik Udruge za poljoprivredu i prehrambenu industriju pri Gospodarskoj komori Tuzlanske županije, kaže za "Nezavisne" da je lani izvezeno oko 3.500 tona kornišona, a da se ove godine očekuje da će izvoz premašiti 6.000 tona.

 

Proizvodnja krastavaca kornišona u BiH ove godine je na izuzetno dobroj razini, proizvođači su zadovoljni rodom i otkupom, te se ove godine očekuje skoro duplo veći izvoz kornišona nego u prošloj godini.

Hrvatski

Iz Gračanice u Njemačku izvoz 750 tona kornišona

Sadni materijal, zaštitna i ostala sredstva,  uz stalni stručni nadzor i transport do hladnjače,  osigurava zadruga.

 

U suradnji s više poljoprivrednih zadruga i oko 200 kooperanata Zemljoradnička zadruga "Gračanka" iz Gračanice u ovoj godini planira proizvesti oko 1000 tona kornišona.

Ohrabruje činjenica da će na tržište Njemačke biti izvezeno 750 tona. U ovu zemlju već je izvezeno preko 300 tona visokokvalitetnog kornišona.

Sezona je dobra, pa i proizvođači zadovoljno trljaju ruke i najavljuju proširenje proizvodnje.

Hrvatski

Kornišone za njemačku kompaniju uzgaja pet proizvođača

Krastavce kornišone u Kostajnici ove godine za otkup uzgaja pet proizvođača koji su potpisali ugovor sa njemačkom kompanijom "Kine", rekao je Srni Miroslav Stijak iz poljoprivredne službe opštine Kostajnica.

Stijak je rekao da su krastavci zasađeni na 3,5 dunuma zemljišta.

"Trenutno je u toku berba i otkup koje djelimično otežavaju kiša i relativno niska temperatura, a i početak prizvodnje je kasnio zbog loših vremenskih uslova", kaže Stijak.

Hrvatski

Zaleđene maline su voće koje BiH najviše izvozi

Izvoz voća i povrća iz BiH bilježi značajan rast posmatrajući period od 2003. do 2017. godine. Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini je iznosila 62 posto, a proizvod koji najviše izvozimo su zaleđene maline.

Uvoz je u padu, ali je i dalje visok te uvozimo i ono što sami proizvodimo, poput jabuka. Od ukupnog izvoza voća i povrća, zaleđene maline čine udio od 33 posto, a u top pet artikala su još svježe kruške, jabuke, šljive i kornišoni.

Hrvatski