Gračanica

Kompanija iz Gračanice radit će dijelove za kruzere

Ugovor je vrijedan 2,5 milijuna dolara.

 

Gračanička kompanija “Adam Co”, specijalizirana za proizvodnju željeznih konstrukcija, potpisala je ugovor s talijanskom kompanijom “Fincaniteri” o izradi “pijole”, metalnih dijelova za kruzere.

Poštuju mjere

Ugovor je vrijedan 2,5 milijuna dolara.

Brodogradilište se nalazi u talijanskom gradu Monfalkoneu, na sjeveru, a iz Gračanice je već tamo otišlo 35 radnika, zavarivača, bravara i montera, uskoro kreće i druga grupa od 22 radnika.

Hrvatski

Novih 77.000 KM za projekte mladih

Program “Omladinske banke” ima za cilj povećati sudjelovanje mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te osigurati pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa.

 

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Grada Gračanica i Fondacije “Mozaik”, pri realizaciji Programa “Omladinske banke”, upriličeno je u utorak u Kabinetu gradonačelnika Nusreta Helića.

Hrvatski

Priča o Hazimi Topčagić: Organska humanost u doba korone

Hazima je samozaposlena u proizvodnji organske hrane, te je od početka COVID-19 pandemije na sebe i svoju obitelj preuzela obavezu pomagati ugroženima.

 

U teškim vremenima lako je uočiti lokalne heroje. Jedna od njih je Hazima Topčagić iz Pribave, sela pored Gračanice, vlasnica “Topčagić organskih proizvoda” (TOP).

Hazima je samozaposlena u proizvodnji organske hrane, te je od početka COVID-19 pandemije na sebe i svoju obitelj preuzela obavezu pomagati ugroženima.

Hrvatski

U Gračanici otvoren pogon za autoindustriju vrijedan 3 milijuna KM

U subotu su vlasnice firme HST CNC Technik upriličile svečano otvorenje novog proizvodno-poslovnog objekta.

Svečanosti otvorenja su, osim vlasnica Tatjane i Senade Moralić, zaposlenika firme prisustvovali i Gradonačelnik Nusret Helić, gosti i privrednici iz Gračanice, kao i gosti i zvanice iz Njemačke.

Firmu HST CNC je osnovao poduzetnik Hajrudin Moralić 1998. godine, a nakon njegove iznenadne smrti firmu su u ožujku 2015. naslijedile sestre Tatjana i Senada Moralić.

 

Hrvatski

StartUp Akademija u Gračanici i Žepču omogućila realizaciju poslovnih ideja

StartUp akademija s fokusom na sticanje modernih poduzetničkih vještina kroz praktični rad uspostavljena je u Gračanici i Žepču zahvaljujući podršci EU i Vlade Njemačke kroz EU ProLocal.

Nedavno uspostavljena StartUp Akademija u Gračanici i Žepču omogućila je polaznicima sticanje korisnih znanja i vještina za uspjeh njihovih poslovnih ideja.

Hrvatski

U Gračanici otvorena nova fabrika, posao za 110 radnika

Povodom Dana općine Gračanica, upriličeno je otvaranje firme „SLT Enterprise“. Riječ je o fabrici obuće koja zapošljava 110 radnika a u narednom periodu planiraju i nova zapošljavanja.

Fabrika na oko 1.000 kvadrata proizvodnog prostora sagrađena je za manje od godinu dana. Vlasnik Fabrike Nino Šabić rekao je da firma proizvodi obuću za talijansko i njemačko tržište.

Fabrika je ranije poslovala u manjem prostoru i sa manjim brojem radnika, ali zbog poslovnih uspjeha ukazala se potreba za gradnju velike, savremene hale.

Hrvatski

Bh. firma pravi prikolice za evropsko tržište

Bh. kamionske prikolice, licencirane pod imenom AdamCo, uskoro bi mogle početi preuzimati primat na nekoliko tržišta Zapadne Europe. Ove prikolice, izgrađena po posljednjim trendovima u svijetu transporta, proizvodi firma Adam Co iz Gračanice.

Upravo ovaj proizvod čini 95 posto njihovog izvoza, uglavnom u Njemačku, gdje rade za neke od vodećih svjetskih proizvođača.

Hrvatski

U Gračanici niče novi pogon za autoindustriju

„U Gračanici će uskoro biti otvoren novi pogon u kojem će se proizvoditi dijelovi za automobilsku industriju“, piše BiznisInfo.

Tvornicu gradi kompanija “HST CNC technik”, a radovi na objektu su pri samom kraju.

Stoga je danas Ministarstvo prostornog uređenja Tuzlanskog kantona raspisalo javni poziv za učešće javnosti u postupku izdavanja okolinske dozvole. Rok za podnošenje primjedbi i pitanja je 30 dana.

Hrvatski

GRAČANICA: U 2017. se gradilo 15 tvornica

Ove godine u Gračanici je izgrađeno ili prošireno 15 tvornica. Kompanija Plamingo je pustila u rad modernu tvoricu za galvanizaciju – kromiranje dijelova za autoindustriju i sanitariju, vrijednu oko osam milijuna eura.

Novu tvornicu za preradu žice i novi skladišni prostor sagradila je i kompanija Trgovir u Poslovnoj zoni Stjepan Polje.

U Indexu dovršavaju dvije hale za smještaj CNC mašina, u vrijednosti većoj od 20 milijuna KM.

Hrvatski