e-otpad

1.000 ekološki zbrinutih aparata u BiH zahvaljujući ekološkoj akciji ovih kompanija

Gorenje Commerce d.o.o. ovlašteni uvoznik i distributer „Gorenje“ proizvoda za BiH i firma ZEOS eko-sistem d.o.o. ovlašteni operater sistema od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH za postupanje sa otpadom električnom i elektronskom opremom, za sve kupce novih Gorenje aparata u Gorenje STUDIJIMA u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici i Banja Luci od 27. studenog 2018.

Hrvatski

1.000 posjeta edukativnom super vozilu E-transformer!

U sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs, kojeg provodi ZEOS eko-sistem d.o.o. na području Općina Ilijaš, Konjic, Jablanica i Grada Mostara, u periodu od 5. do 7.11.2018. godine organizirana je posjeta edukativnog super vozila E-transformer. Učešće u posjeti je imalo 19 obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, zajedno sa građanima koji su došli posjetiti vozilo, a ukupan broj posjeta prelazi 1.000.

Hrvatski

U 15 godina prikupljeno tri milijuna tona e-otpada

Europska platforma za reciklažu električnog i elektroničkog otpada (ERP) javlja kako je u 13 zemalja članica EU od 2002. godine prikupljeno više od tri milijuna tona elektroničkog otpada.

Prema navodima ERP-a, ta ogromna količina prikupljenog otpada uključuje čak 39 milijuna televizora, 12 milijuna hladnjaka, 17.5 milijuna perilica za rublje i više od 67 milijuna malih kućanskih aparata.

Hrvatski

PRAVILNO ODLAGANJE JE NEOPHODNO: Pojedinac godišnje generira 6 kg e-otpada

U prosjeku je svaki stanovnik planete Zemlje prošle godine generirao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada). Količina e-otpada u Europi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada. 

Tijekom 2016. godine generirana je količina e-otpada, u koju spadaju zamrzivači, mali kućanski aparati, IT oprema, mobiteli, televizori, igračke, električni alat i sl., da bi se sa istom moglo napuniti čak 1,2 milijuna kamiona. Ilustracije radi, to je jedna velika kolona od New Yorka do Bangkoka i natrag. 

Hrvatski