Bilećko jezero

Hidroelektrane na Trebišnjici plaćat će Općini Nikšić 1,2 milijuna KM godišnje naknade

Na ime naknade za potopljeno zemljište Hidroelektrane na Trebišnjici iz sastava Elektroprivrede RS plaćat će godišnju naknadu Općini Nikšić u Crnoj Gori u iznosu od 600.000 eura ili skoro 1,2 milijuna KM. 

 

Hidroelektrane na Trebišnjici plaćat će općini Nikšić naknadu za potopljeno zemljište u Bilećkom jezeru, dogovoreno je na sastanku ministara energetike i rudarstva Crne Gore i Republike Srpske, Saše Mujovića i Petra Đokića i predstavnika javnih elektroprivrednih poduzeća Crne Gore i Srpske.

 

Hrvatski

Crna Gora se sprema zatražiti dio kolača Hidroelektrana na Trebišnjici

Crna gora nije sudjelovala u izgradnji sustava hidroelektrana na Trebišnjici, ali svoja prava traži jer je 18% površine današnjeg Bilećkog jezera u Crnoj Gori. 

 

Crna Gora će pokušati "valorizirati" dio akumulacije Bilečkog jezera, dijela hidroenergetskog sustava u kojemu Bosna i Hercegovina ima četiri hidroelektrane, obzirom kako se petina jezera nalazi na teritoriji Crne Gore.

Prethodnih desetljeća, brojni pokušaji Crne Gore s Bosnom i Hercegovinom dogovoriti što joj pripada od tog hidroenergetskog potencijala, bili su bezuspješni.

Hrvatski