škole

1.000 posjeta edukativnom super vozilu E-transformer!

U sklopu projekta Recikliran uređaj je spašen resurs, kojeg provodi ZEOS eko-sistem d.o.o. na području Općina Ilijaš, Konjic, Jablanica i Grada Mostara, u periodu od 5. do 7.11.2018. godine organizirana je posjeta edukativnog super vozila E-transformer. Učešće u posjeti je imalo 19 obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, zajedno sa građanima koji su došli posjetiti vozilo, a ukupan broj posjeta prelazi 1.000.

Hrvatski

Dvije elektrotehničke škole u Mostaru u novom "kompjuterskom" ruhu

U okviru projekta “Jačanje kapaciteta sistema srednjeg stručnog obrazovanja HNK kroz provođenje prakse u oblastima obrade metala, turizma i ugostiteljstva”, provedenog kroz program “PrilikaPlus”, a pod pokroviteljstvom Vlade Švicarske, dodatnom kompjuterskom opremom opremljene su dvije elektrotehničke škole u Mostaru.

Riječ je o Srednjoj elektrotehničkoj školi Ruđera Boškovića i Srednjoj elektrotehničkoj školi Mostar.

Hrvatski

U srednjim školama pokrenut pilot-projekat edukacije o IT zanimanjima

 

Na inicijativu ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i vodećom asocijacijom kompanija softverske industrije u BiH Bit Alijansom, u srednjim školama Kantona Sarajevo pokrenut je pilot-projekat s ciljem edukacije i ohrabrivanja mladih u odabiru perspektivnih zanimanja u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) i softverskoj industriji u cjelini.

Hrvatski

Privrednici u RS stipendiraju deficitarna zanimanja

Privrednici u RS iskazali su spremnost da stipendiraju deficitarna zanimanja – istaknuto je danas na sastanku pomoćnice ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje RS Radmile Kocić- Ćućić s predsjednicima aktiva direktora srednjih škola te predstavnicima realnog sektora.

Ona je navela da je opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture da škole plan upisa usklade s brojem učenika koji završavaju deveti razred i potrebama tržišta rada na nivou jedinice lokalne samouprave.

Hrvatski

Uz pomoć sredstava Svjetske banke obnovljeno 20 škola u FBiH

Energijski efikasne osnovne i srednje škole spremne za početak drugog polugodišta i nastavu u toplijim učionicama. 

Zima je u Bosni i Hercegovini već nekoliko puta pokazala zube. Jedan od primjera je i prošla godina, kada smo svi bili iznenađeni iznimno niskim temperaturama, zbog kojih je u nekoliko škola početak drugog polugodišta bio odgođen. Ove godine temperatura na termostatu nije pokazivala dvocifrene brojeve sa predznakom minusa, međutim da ništa ne treba prepustiti slučaju pobrinuo se najveći projekt Svjetske banke Bosnia Energy Efficiency Project (BEEP). 

Hrvatski