EKOLOGIJA OD PONEDJELJKA
ZEOS EKO-SISTEM: Otrovne kemikalije u igračkama i u BiH
ZEOS eko-sistem Ekologija 18 ožujka, 2019

U Briselu su 16. listopada objavljeni alarmantni dokazi da otrovni bromirani usporivači plamena, opasne kemikalije iz elektronskog otpada za koje se zna da ometaju funkciju štitne žlijezde i uzrokuju neurološke poremećaje i nedostatak pažnje kod djece, zagađuju recikliranu plastiku u potrošačkim proizvodima širom Europe.

Među provjeravanim tržištima je i Bosna i Hercegovina.

Analiza 430 plastičnih dječjih igračaka, pribora za kosu i kuhinjskog posuđa kupljenih u 19 europskih zemalja pokazala da 109 (25%) uzoraka ima povišen nivo broma, što ukazuje na potencijalnu prisutnost bromiranog usporivača plamena.

Ovih 109 uzoraka analizirano na koncentraciju specifičnih bromiranih hemikalija za zaštitu od plamena koji su pokazali da njih 50 (46%) ne zadovoljava EU POPs Propise ako je proizvod bio sastavljen od nove plastike, a ne reciklirane plastike.

Studiju "Recikliranje opasnog otpada u novim proizvodima" su proveli Arnika, HEAL i IPEN.

Uzorci su sakupljeni u 19 europskih zemalja, među kojima je Bosna i Hercegovina.

Ostale zemlje u kojima su uzorci prikupljani su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska, Albanija, Armenija, Makedonija, Crna Gora, Rusija i Srbija, između travnja i srpnja 2018. godine.

U izvještaju se navodi da su u svim zemljama pronađene sporne kemikalije u različitim količinama, a zaključeno je da bi sve zemlje trebale eliminirati PBDE iz upotrebe i proizvodnje.

 

 

Bosna i Hercegovina


Kada je riječ o tržištu Bosne i Hercegovine, testirano je pet primjeraka, a pronađene su količine kemikalije PBDE u vrijednosti od 57 jedinica (ppm) u izvornim materijalima, kao i u količini od 849 ppm u proizvodima od recikliranog materijala.
 

'Naše istraživanje je pokazalo da su kemikalije za zaštitu od plamena koje se nazivaju PBDE i HBCD prisutne u većini analiziranih uzoraka. To je zabrinjavajuće jer ove dvije kemikalije su među 28 najopasnijih kemikalija na planeti', izjavila je Jitka Strakova, vodeći autor studije i istraživač specijaliziran za POPs.

Obje kemijske grupe trenutno se nalaze u e-otpadu. PBDE je grupa kemijskih usporivača plamena koji se nalaze u kućištima i žičanoj izolaciji stare elektronike i uređaja, a HBCD se pojavio u polistirenskim pjenama i plastici za elektroniku i automobile.

'Nitko ne bi svjesno dao djeci otrovni otpad s kojim bi se igrali', rekao je Janon Jensen, koautor studije i izvršni direktor Health and Environment Alliance (HEAL).

Dodao je da EU trenutno dopušta izuzeća, tako da se neki od najopasnijih materijala u plastici mogu reciklirati.

Ali sada, kaže, zastupnici Europskog parlamenta imaju mogućnost da prekinu ovu praksu kako bi zaštitili zdravlje ljudi.

'Specifične koncentracije određuju koji se otpad smatra POPs otpadom i ne može se reciklirati ili izvoziti u druge zemlje za recikliranje. Na kraju, to je broj koji određuje je li vaše dijete u opasnosti. Otrovni plastični materijali s bromiranim usporivačima plamena iznad 50 ppm bi se trebali smatrati POPs otpadom', izjavio je Jindrih Petrlik izvršni direktor Arnike.

Reciklaža ovakvih starih aparata i igračaka je vrlo važna kako bi se spriječio negativan uticaj opasnih supstanci na okoliš i zdravlje građana.

Ispred društva ZEOS eko-sistem pozivamo sve građane da svoj električni i elektronski otpad besplatno odlažu u kontejnere na obezbijeđenim lokacijama koje možete pogledati ovdje: http://zeos.ba/pages/11/lokacije.

Sva pravna lica koja posjeduju određenu veću količinu električnog ili elektronskog otpada (e-otpada, starih aparata) mogu ih kontaktirati putem telefona 033 628 606, e-maila [email protected] ili jednostavno popuniti nalog za preuzimanje e-otpada ovdje: http://zeos.ba/pages/5/zakonska-regulativa.
 

O Autoru
ZEOS eko-sistem