SAVJETI
Zašto je team building osnova svake uspješne firme
manager.ba/avokado.rs Lifestyle 06 listopada, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Team building je nesumnjivo postao veoma bitan pojam u poslovnom svijetu. Odnosi s drugim ljudima su veoma bitni kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Istraživanja, ali i praksa su pokazali da firme koje prakticiraju team building aktivnosti imaju mnogo bolji učinak od onih koje to ne rade.

 

Što je team building, zašto je značajan i koje su prednosti team building-a - ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo dati odgovor u današnjem tekstu. Ako želite da se bolje upoznate s pojmom team building-a, obavezno pročitajte tekst koji slijedi.

Zajedničke aktivnosti grade vezu među zaposlenima

Provodeći vrijeme zajedno, zaposleni grade vezu i povjerenje jedni u druge, čime se stvara prijatna atmosfera na radnom mjestu. Ovo je jedan od glavnih preduvjeta kako za zadovoljstvo zaposlenih, tako i za učinkovitost firme. Team building ne mora da podrazumijeva skupe ručkove u centru grada, niti izlete na planine ili ekstremne sportove poput raftinga. Proces može biti vrlo jednostavan.

Na primjer, u svojoj firmi možete nabaviti pikado ili neku drugu zanimljivu razonodu, kojom se zaposleni mogu zajedno baviti tijekom pauze. Danas, zahvaljujući širokom izboru online prodavnica kao što je jeftinije.hr, ovakvu razonodu možete osigurati svojim zaposlenima kroz samo par klikova.

Ovakvom aktivnošću ne samo da će zaposleni tijekom pauze skrenuti misli s posla i vratiti se za radni sto bistre glave i s novim idejama, već će i stvoriti jaču, prijateljsku vezu sa svojim kolegama.

 

 

Team building - praksa koja povećava uspjeh firme

Što je zapravo team building?

Danas se sve češće susrećemo s pojmom team building-a, a da možda ni nismo sigurni što on zapravo podrazumijeva. Prema definiciji, team building podrazumijeva skup zajedničkih aktivnosti koje za cilj imaju da poboljšaju odnose i definiraju uloge u okviru tima.

Zašto je ovo važno?

U praksi se pokazalo da u firmama koje prakticiraju team building vlada bolja atmosfera na radnom mjestu, pa shodno tome zaposleni više vjeruju jedni drugima, otvoreniji su za nove ideje i spremniji na zajednički rad. Ovakvi odnosi među zaposlenima ostavljaju prostor za nove ideje i kreativnost i omogućavaju brže i efikasnije rješavanje problema, što sveukupno utiče na bolju radnu efikasnost i uspjeh zaposlenih.

Koje sve aktivnosti spadaju u team building?

Team building može podrazumijevati sportske aktivnosti na otvorenom (ili zatvorenom) kao što su lov na trofeje (takozvani “scavenger hunt”), paintball ili orijentiring. Također, može podrazumijevati i jednodnevne i višednevne izlete, tokom kojih bi zaposleni mogli da se bave zanimljivim aktivnostima, kao što je na primjer rafting.

Team building ne mora da podrazumijeva sport, to mogu biti i laganije aktivnosti, poput odlaska na ručak, večeru ili piće. Ono što je kod tema building-a najvažnije jeste da zaposleni provode vrijeme zajedno, upoznaju se i zbližavaju.

Dobra praksa može biti da se jednom mjesečno ili jednom tjedno svi zaposleni okupe na zajedničkom ručku u restoranu blizu firme, ili restoranu koji svi najviše vole, ako imaju sličan ukus.

Međutim, team building aktivnosti ne moraju biti izvan okvira radnog vremena. Možete i odrediti jedan dan u tjednu tokom kojeg ćete izdvojiti sat vremena za jedan opušteniji sastanak. To ne treba da bude ozbiljan sastanak poslovne prirode, kao što su svi ostali kojima tijekom radnog vremena prisustvujete, već samo jedan skup zaposlenih, na kome ćete voditi neobavezne razgovore.

 

 

Na vama je da izaberete o čemu ćete razgovarati na ovim “sastancima”. Možete pričati o nekim zanimljivim temama, svako od zaposlenih može ispričati kako mu je protekla radni tjedan, što je radio i kako je zadovoljan svojim napretkom, a također se možete igrati i nekih zanimljivih igrica, kao što je “dvije laži i jedna istina”, kako bi se zaposleni bolje upoznali.

Dakle, sada kada ste se bolje upoznali s time što je team building i zašto je značajan, ako još uvijek niste uveli team building u svoju firmu, savjetujemo vam da mu date šansu. Sigurni smo da ćete, u zavisnosti od toga što vaše zaposlene najviše zanima, i uz neposredan dogovor s njima, izabrati sjajne aktivnosti koje će odgovarati upravo vašoj firmi.

Ako se odlučite na ovu praksu, vrlo brzo ćete primijetiti razliku u atmosferi na radnom mjestu i odnosima među zaposlenima, što će se nesumnjivo odraziti na rezultate vaše firme. Zapamtite, za kvalitetan team building nisu neophodna isključivo velika novčana sredstva, već dobra volja i ideja! 

Tagovi:
O Autoru
manager.ba/avokado.rs