SUPERJAHTA
VIDEO Bill Gates kupio prvu superjahtu na svijetu koja ide na vodik i platio je 644 milijuna dolara
Manager.ba/zimo.dnevnik.hr Lifestyle 10 veljače, 2020
Izvor fotografije:
zimo.dnevnik.hr

Jedini nusproizvod pogona na vodik jest voda.

 

Sinotova Aqua najnovija je superjahta u vlasništvu američkog milijardera i suosnivača Microsofta Billa Gatesa.

Gates je superjahtu platio čak 644 milijuna dolara, a osim što će dobiti izgledom prelijep brod, s hiperluksuznom unutrašnjosti, kupnjom toga broda postao je prvi vlasnik plovila koje pogoni tekući vodik.

Podsjetimo, jedini nusproizvod pogona na vodik jest voda.

Superjahta Aqua ima pet luksuzno uređenih paluba, vrhunsku brzinu od 32 kilometra na sat i može preploviti čak 6750 kilometara prije nego što se ponovno mora napuniti gorivom.

Ta superjahta dugačka je 112 metara, a u sebi ima dva vakumski izolirana spremnika za tekući vodik teška po 28 tona, koji održavaju temperaturu tekućeg vodika na stabilnih -258,89 Celzijeva stupnja.

Spremnici napajaju motore pojedinačne snage od jednog megavata, koji pak pokreću dva stražnja, a tu su i dva bočna potisnika snage za bolje manevriranje, s 300 KW svaki. Tu je i baterija snage 1,5 MWh, koja daje instantnu električnu energiju i napaja brodsku električnu mrežu.

Od ostalih pogodnosti koje dolaze s tom superjahtom, tu je i minivodopad, koji se nalazi na kraju bazena za kupanje na palubi. Na pramcu broda napravljen je opservatorij, koji nudi spektakularan pogled na ono što se nalazi ispred broda.

U slučaju nužde Aqua ima i slijetalište za helikoptere, odakle putnike na kopno može prevesti vodikom pogonjen električni dron poput Alkai Skaija.

Poznato je da Bill Gates voli ploviti i Jadranom, pa je vrlo lako moguće da će se njegovo novo vodeno tehnološko čudo pojaviti i u hrvatskim vodama.

Pogledajte video i bit će vam jasno zašto se Gates odlučio na kupnju ovog superbroda.

 

 

Tagovi:
O Autoru
Manager.ba/zimo.dnevnik.hr