EKOLOGIJA OD PONEDJELJKA
Više od 100 organizacija širom svijeta su obilježile drugi Međunarodni dan e-otpada
Manager.ba/zeos eko-sistem Ekologija 11 studenog, 2019
Izvor fotografije:
ZEOS EKO-SISTEM

WEEE Forum, međunarodna organizacija sistema sakupljanja e-otpada, izvijestila je da je 112 organizacija, što je duplo više nego prethodne godine, sudjelovalo u obilježavanju Međunarodnog dana e-otpada ove godine.

 

Drugi Međunarodni dan e-otpada, održan 14. listopada/oktobra 2019. godine, s ciljem da promovira pravilno upravljanje električnog i elektronskog otpada (u daljem tekstu e-otpada), doživio je ogroman uspjeh od strane njegovih organizatora, WEEE Foruma.

Ovaj događaj je okupio zajedno sve sudionike u oblasti električnog i elektronskog otpada širom svijeta kako bi se promovirao pravilan način odlaganja, omogućilo ponovno korištenje i reciklaža.

Međunarodna unija za telekomunikacije, agencija UN-a odgovorna za ICT, bila je prvi put partner u ovome događaju, a njen globalni domet bio je važan u prijenosu poruke što je moguće šire.

WEEE Forum, međunarodna organizacija sistema sakupljanja e-otpada, izvijestila je da je 112 organizacija, što je duplo više nego prethodne godine, sudjelovalo u obilježavanju Međunarodnog dana e-otpada ove godine.

Sudionici su bili iz 48 država širom 6 kontinenata.

Veliki broj događaja, kampanja, privremenih sakupljanja e-otpada i konferencija, od kojih su mnogi bili emitirani putem nacionalnih radio i televizijskih kuća, pomogli su da se podigne svijest javnosti o e-otpadu i ohrabrili su potrošače i pravna lica da svoj e-otpad pravilno odlažu.

Ovaj kratki video pokazuje globalni opseg aktivnosti, kao i njihovu raznolikost.

ZEOS eko-sistem d.o.o. kao predstavnik Bosne i Hercegovine u obilježavanju ovog međunarodnog događaja realizirao je niz aktivnosti u suradnji s Općinama Stari Grad Sarajevo, Gračanica i Goražde.

Provedene su edukacije, prezentacije, kvizovi znanja, sakupljanje e-otpada, a uz to sve učenici i građani navedenih općina imali su priliku posjetiti E-transformer, edukativno multimedijalno vozilo koje na različite načine prikazuje izdvojene sirovine iz svih kategorija e-otpada. U Općini Gračanica je zaključena suradnja i uspostavljen je sistem pravilnog zbrinjavanja e-otpada, uz to su i postavljena tri ulična kontejnera za e-otpad, stavljena na raspolaganje građanima.

Ovogodišnji angažman sudionika u BiH u ovom događaju bio je 4.500, uz suradnju s 19 osnovnih i srednjih škola.

 

 

EU komesar za okoliš, pomorske poslove i ribarstvo, Karmenu Vella, u svojoj video poruci snimljenoj povodom drugog Međunarodnog dana e-otpada rekao je: “Ujedinimo naše glasove da učinimo ovu veliku inicijativu poznatu ne samo u Europi već i širom svijeta. Sve aktivnosti koje su realizirane širom svijeta povodom ovog dana pokazuju koliko je velik problem e-otpada i što možemo učiniti da taj otpad manje stvaramo, ponovno koristimo i recikliramo”.

Nastavio je: “E-otpad je najveća rastuća kategorija otpada u svijetu. Raste od 3% do 4% godišnje. Moramo reagirati brzo i odlučno da bismo ovaj problem riješili.”

Pascal Leroy, generalni direktor WEEE Foruma, pojasnio je: „Veoma smo zadovoljni sudjelovanjem organizacija povodom ovog dana. Suradnja s toliko država i organizacija velikog broja događaja je nadmašila naša očekivanja. Drago nam je da je ovaj događaj imao tako snažan utjecaj, posebno u pogledu ciljeva sakupljanja za narednu godinu, na području Europske unije, koje će biti nemoguće dostići bez uključenja svih sudionika u lancu vrijednosti, uključujući i građane. Uvjereni smo da je Međunarodni dan e-otpada dao dopinos u poboljšanju društvene svijesti o pravilnom zbrinjavanju e-otpada u onim zemljama koje primjenjuju zakonske regulative vezane za e-otpad.

WEEE Forum je već počeo proces pripreme Međunarodnog dana e-otpada 2020, za koji se vjeruje da će biti veći i bolji od svojih prethodnika.

ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlašteni operater za upravljanje električnim i elektronskim otpadom u FBiH, nastavlja sa svim planiranim aktivnostima, koje doprinose unapređenju stanja okoliša u našoj državi.

Za građane su osigurani ulični kontejneri, zelene namještaj i reciklažna dvorišta, gdje mogu pravilno odložiti svoj e-otpad, a lokacije istih mogu pogledati na karti ovdje.

Za pravna lica ZEOS eko-sistem d.o.o. je omogućio reciklažu i besplatno preuzimanje električnog i elektronskog otpada, u zavisnosti od količine, a sve što je potrebno je posjetiti web stranicu www.zeos.ba i popuniti Nalog za preuzimanje e-otpada.

Ovim putem pozivamo uvoznike, distributere i proizvođače električne i elektronske opreme u Bosni i Hercegovine, da se uključe u zajednički sistem našeg društva, a u skladu s važećim Pravilnikom o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.

Za sve klijente konzultacije o ovoj Zakonskoj obavezi su besplatne, možete nas kontaktirati na: 033 846 316 ili putem e-maila na [email protected].

Tagovi:
O Autoru
Manager.ba/zeos eko-sistem