Ipak se okreće ... ili kako to rade u svijetu
U redu je da se ne mijenjate, OSIM ako ne želite tapkati u mjestu
Manager Diplomacija biznisa 09 listopada, 2020
Izvor fotografije:
Gerd Altmann, pixabay.com

Što god da radite, ide vam pristojno i bez korištenja socijalnih mreža i bez da zaposlene šaljete na rafting na Neretvu da se nauče timskom radu. Ne zanima vas što je sve u stanju 3D printer? Dugo godina se bavite svojim poslom i sasvim ste fino preživjeli i bez tog oblaka kojeg stalno spominju informatički pametnjakovići. 

 

PROČITAJTE VIŠE: 6 razloga zašto su hobiji važniji nego ikada

 

Možda vam je, sve do sada i išlo dobro, no ne znate bi li možda moglo i bolje od dobrog. 

Pandemija korona virusa pokazala je da se do sada može dogoditi iznenada i s nezamislivim posljedicama. 

Da ne bi bilo zabune, ovdje uopće nije riječ o Facebooku i guranju u prvi red kad se dijele pozivi za konferencije i obuke. Riječ je o promjeni i kako na nju gledate, kao na neprijatelja ili saveznika. 

Bježite li u zaklon ili ste pripravni mijenjati se?

Održavanje na površini uzburkanih poslovnih voda ovih dana zahtijeva spremnost i gotovo trenutačnu prilagodbu na nove i drugačije stvari.

Promjene jesu neugodne i teške, barem u početku. Dajemo zato nekoliko sugestija kako da ih učinite podnošljivijima, ali i više od toga.

 

Naučite se pozdraviti sa starim 

Razumljivo je da cijenite vlastito iskustvo, način na koji poslujete, proizvod ili uslugu koju ste stvorili i koju prodajete. Poštovanje je sasvim u redu. Međutim, duboka zaljubljenost i nije.

Pretpostavimo da ste do sada narudžbe primali isključivo telefonom i pretpostavimo da je to funkcioniralo baš onako kako treba a onda su došle nove generacije. One nemaju ni baš puno vremena a ni strpljenja čekati da se netko nekada na drugoj strani javi. Kad nešto požele, žele odmah, po mogućnosti jednim dodirom na svom pametnom telefonu.  

U poslu je opasno ostati dulje vrijeme nepomično, na jednom mjestu. Naučite povremeno reći zbogom i odlučno krenuti dalje. 

 


Fotografija: Kalhh, pixabay.com

 

Ne bojte se novog

Sjetite se, sve je u glavi! Ako sami sebi stalno govorite kako je nekad bilo bolje i kako ništa novo neće valjati, nekako će se tako i desiti. Na svu sreću, vrijedi i obrnuto. 

Najgore što možete učiniti jeste odbijati poslovne prilike samo zato što od vas iziskuju nove stvari.

Tražili su od vas da moderirate sljedeći sastanak tima ali, kako ste neskloni naći se u centru pozornosti, radije biste da su vam tražili da pužete po podu.

Savladajte strah od novog vjerovanjem u sebe i svoju sposobnost da brzo učite.


Shvatiti i prihvatiti

Bilo da sami potičete promjenu bilo da ona potiče vas, bitno je znati što je iza nje, otkuda dolazi i zašto nam se događa. Promjena samo radi promjene je uzaludan trud. 

U slučaju da ste vi menadžer ili vlasnik koji uvodi promjenu, trebate se potruditi da uposleni ne osjećaju promjenu kao akt prisile! Objasnite im što želite postići, odgovorite na njihove eventualne bojazni! Postignete li da vaši ljudi promjenu prihvate kao svoju, vaš posao s njenim uvođenjem tu se i završava.

Određena doza optimizma pri tome je nužna. Pretjerana doza optimizma može biti kontraproduktivna. Morate govoriti istinu, i samo istinu. 


U malim dozama

Kad su promjene u pitanju, a posebno krupne i važne, brzina je najgori mogući pomagač. Godine promjena ne mogu se strpati u nekoliko mjeseci. 

 


Fotografija: Gerd Altmann, pixabay.com

Teško da ćete sa željenim uspjehom digitalizirati sve poslovne funkcije odjednom ili u jednom danu prebaciti sve svoje proizvode na online prodaju. Jedno po jedno.

Ne budete li se kretali korak po korak, postoji opasnost da posustanete već na samom startu.


Umjesto da radite za promjenu, učinite da ona radi za vas

Biti u stanju okrenuti promjenu iz nužde u promjenu za svoju korist je osobina pravih pobjednika. 

Recimo da vas je čitava ova situacija s korona virusom natjerala da više radite od kuće ili da vaši uposleni rade više od kuće. Kad biste samo za trenutak prestali negodovati možda bi ste i shvatili koje je sve prednosti takav način rada pokazao u ovo kratko vrijeme? 

 

Možda je pravi trenutak da razmislite o tome da ubuduće više komunicirate online a salu za sastanke iskoristite u nešto pametnije!

Otvorenost, spremnost i brza prilagodba na promjene sve do sada su bile poželjne osobine, odnosno bile su opcija. Više nisu.


Želite li opstati i razvijati se onda budite pozitivni i nastojte gledati dalje od sadašnjeg trenutka. Neka promjena bude saveznik i šansa, nikako neprijatelj!


Oni koji rade u javnom sektoru sigurno smatraju kako je promjena u tom okruženju moguća koliko i metar snijega u Mostaru u srpnju. Kad bolje razmislite, to uopće nije nemoguće. Uostalom, ako ne možete mijenjati procedure i obrasce, uvijek vam ostaje da mijenjate sami sebe.

Valentina Marinčić

Titula autora: 
Mr.sc.
Autor opis: 
Ministar-savjetnik u Misiji BiH pri EU u Briselu. U diplomatskoj karijeri bila zamjenica veleposlanika BiH u Kraljevini Nizozemskoj, zamjenica Stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i veleposlanica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet