DRŽAVE SVIJETA
U jednoj europskoj državi svaki sedmi stanovnik je milijunaš
manager.ba/biznisinfo.ba Pozitivna politička ekonomija 15 veljače, 2022
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Istraživanje je pokazalo i sve izraženiju koncentraciju bogatstva.

 

Njemačka je u samom vrhu u Europi po osobnom bogatstvu akumuliranom u vrijednosti većoj od 16 bilijuna eura, pokazalo je istraživanje švicarskog instituta, naglašavajući i daljnje produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

Uprkos padu ekonomske aktivnosti osobno bogatstvo raslo je u 2020., prvoj godini pandemije, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno 16 zemalja EU-a i Švicarska.

Njemačka prednjači u Europi s osobnim bogatstvom od 16.400 milijardi eura, a slijede Francuska s 12.600 milijardi eura te Britanija i Italija s po 10.000 milijardi eura, pokazalo je istraživanje Redesigning Financial Servicesa (RSF), instituta sa sjedištem u Zurichu, prenosi Seebiz.

Realni bruto domaći proizvod 16 zemalja Unije i Švicarske smanjen je u pandemijskoj 2020. godini 6,4 posto, dok je osobno bogatstvo poraslo za 3,9 posto, na rekordnih 69 bilijuna eura.

To pokazuje da se jaz u bogatstvu između bogatih i siromašnih povećava, a takav će se trend po procjeni autora istraživanja nastaviti.

Prema njihovom izvještaju o bogatstvu u Europi, Njemačka je bilježila i najveći broj milionera, njih 2,9 milijuna, a slijede Britanija i Francuska s po 2,5 milijuna.

Švicarska pak prednjači po udjelu milijunaša, koji doseže 14,1 posto, što znači da približno svaki sedmi građanin pripada toj grupi.

Istraživanje je pokazalo i sve izraženiju koncentraciju bogatstva. Tako je u vlasništvu najbogatijih 10 posto europskih domaćinstava otprilike polovina neto europskog bogatstva. Najbogatijih jedan posto Europljana vlasnici su 19 posto ukupnog bogatstva.

O Autoru
manager.ba/biznisinfo.ba