ARHITEKTURA I DIZAJN
Top 5 projekata koji su odnijeli svjetsku nagradu za arhitekturu 2022.
manager.ba/kućastil.rs Lifestyle 18 ožujka, 2022
Izvor fotografije:
kucastil.rs

Američki Institut Arhitekti je objavio ukupno 11 pobjednika ovog konkursa. Među nagrađivanim kreacijama našli su se i projekti koji su završeni još 2017. godine, međutim taman kad je trebalo uvide svjetlost dana, uslijed pandemije to im je bilo uskraćeno – sve do sada.  

 

1. Američka ambasada, London


Pobjednički projekti mogu se nalaziti bilo gdje u svijetu, ali jedini projekat koji je dobio nagradu a da se ne nalazi u Americi, odnijela je američka ambasada Kirana Timberlejka u Londonu. Prema Američkom Institutu Arhitekti, forma ambasade odražava odnos zemlje sa Ujedinjenim Kraljevstvom i centralna načela demokratije. Završena 2017. godine, staklena kocka na obalama rijeke Temze izazvala je kontroverziju 2018. kada je bivši predsjednik Donald Tramp otkazao posjetu Londonu kako bi svečano otvorio zgradu, ali to nikada nije urađeno.

 

 

2. Shed, Njujork


Još jedan projekat izuzetno visokog profila koji je osvojio nagradu je The Shed u Njujorku. Zgrada je projektovana od strane Diller Scofidio + Renfro studija u saradnji sa Rockvell Group, a izgrađena je kao dio gradskog razvoja Hadson Jardsa. Dodatno, ovu zadivljujuću zgradu je časopis Tajm proglasio jednim od 100 najvećih mijesta na svijetu u 2019. Nazvana je Shed, što u prijevodu znači šupa.

 

Fotografija: Iwan Baan

 

3. Edukativni centar, Hjuston


Edukativni centar za slikanje Menil Džonstona Marklija bio je jedan od nekoliko obrazovnih projekata koji su osvojili nagrade. Institut za slikanje Menil u Hjustonu arhitekte Džonstona Marklia, vrijedan je pažnje po svojim višestrukim dvorištima i čeličnim krovovima. 

 

Fotografija: Richard Barnes

 

4. Centar za energetiku i životnu sredinu, Nju Džerzi


Univerzitet Prinston obogaćen je za još jednu zgradu, koja je dobila i AIA nagradu za 2022. godinu. U pitanju je centar za energetiku i životnu sredinu koji nastoji da se suoči s najhitnijim svjetskim pitanjima ekologije, a sama zgrada podstiče interdisciplinarnu saradnju koja podržava nove inicijative u energetskoj otpornosti. Smještena na sjeveroistočnom dijelu Princetonovog kampusa, ovaj projekat povezuje dvije postojeće zgrade kako bi formirao prijatniji i fluidniji identitet kompletnog kampusa.

 

Fotografija: Michael Moran

 

5. Pomorski edukativni centar, Misisipi


Još jedan dobitnik AIA nagrade za 2022. godinu čine i šest prizemnih objekata koji zajedno kreiraju pomorski istraživački centar u Misisipiju. Američki arhitektonski studio Lake Flato Architects, dobio je zadatak da projektuje istraživačku laboratoriju koja bi mogla da izdrži buduće katastrofalne vremenske nepogode, bez narušavanja prirodnog okruženja lokacije. 


Kako arhitekte nalažu, uzimajući u obzir prirodne katastrofe i trajnost, fokusirali su se na kreiranje pristupa ka otvorenim vodama i odgovarajući samoodrživi sistem elevacije za zaštitu objekata u slučaju prirodne katastrofe.

 

Fotografija: Casey Dunn

O Autoru
manager.ba/kućastil.rs
Video
MARKO ĐUZEL, ZRAČNA LUKA MOSTAR
Dao sam im prazan papir da kažu što žele da se vrate
ARSLAN MESIHOVIĆ
Čovjek u kiltu proizvodi najuzbudljivije pivo u regiji
UGROŽENA PITKA VODA U HERCEGOVINI
Čuvajmo jame naše jer one pune čaše