PLASTIČNI, FANTASTIČNI
Sve blagodati hijaluronske kiseline
Manager Medicina 20 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
Nada Maksimović - privatna zbirka

Kada smo u sferi uljepšavanja Ili naglašavanja ljepote, hijaluronski fileri zauzimaju sve više mjesto u moru raznih blagodatnih supstanci.

 

PROČITAJTE VIŠE: Dobrodošli u svijet medicinske estetike

 

Hijaluronska kiselina je anionski, nesulfatni glikozaminoglikan koji je prisutan širom vezivnog, epitelnog i nervnog tkiva.

Vremenom, hijaluronska kiselina se troši i ako se ne obnavlja, na sada dostupan način hijaluronskim filerima, dovodi do pada volumena tkiva u pojedinim regijama tijela. 

Većina nas je već upoznata s ovim filerom novije generacije, još poznatim kao privremenim, ali prirodnim filerom.

 

 

Velika prednost hijaluronske kiseline je u tome što, za razliku od permanentnih i semipermanentnih filera, ne izaziva reakciju organizma tipa ,,reakcija oko stranog tijela'', odnosno, naš organizam hijaluronsku kiselinu ne prepoznaje kao strano tijelo i ne pokušava da je odbaci.

Znači, po ubrizgavanju hijaluronske kiseline, ne možete da imate fenomen ,,tvrdih grudica'' kao kod ostalih vještačkih filera (silicon).

Naravno, postoji mogućnost alergijske reakcije, ali u izuzetno malom procentu.

Još jedna od prednosti je i to što se efekt hijaluronske kiseline može poništiti enzimom – hijaluronidaza, što kod permanentnih i semipermanentnih filera nije moguće. 

Što se tiče estetske medicine, hijaluronska kiselina se danas koristi za mnoge regije našeg lica, ali i tela uopće. Njome možemo da korigiramo nedostatke, asimetriju i gubitak volumena usana, jagodica, kontura donje vilice, nazolabijalnih bora, podočnjaka, čela, vrata, gornje strane šaka, nosa, dekoltea, itd..

Procedure apliciranja su komforne, u lokalnoj topikalnoj anesteziji (anestetik krema), brze i s vrlo učinkovitim efektom, koji traje devet do dvanaest mjeseci.

Sa svakim sljedećim apliciranjem hijaluronske kiseline, njena postojanost se produžava jer se izgrađuje sve gušća mreža u našem tkivu. 

Novost je da su se na tržištu sveta pojavili prvi odobreni hijaluronski fileri za popunjavanje određenih regija tela kojima treba veća količina volumena, kao što su potkoljenice, zadnjica, regija iznad koljena i grudi.

Ovaj vid filera može da poveća navedene regije za par desetina mililitara I time ispravi privremeno nedostatke koji vam smetaju, a da ne morate da se podvrgavate većim kirurškim intervencijama.  

S obzirom na to da na tržištu postoji veliki broj proizvođača ovih filera, vrlo je bitno da znate što vam se ubrizgava, koji je serijski broj vašeg proizvoda, koji proizvođač, da li je on odobren za upotrebu, da li je filer koji vam se ubrizgava odgovarajući za regiju koja vam se tretira.

Svjesni smo da danas ovaj magični štapić koriste mnogi i baš zato morate biti oprezni.

Hijaluronske filere ne smiju da ubrizgavaju nemedicinska lica, čak ni medicinske sestre.

Za najbolje rezultate, moj savjet vam je da to radite kod liječnika koji je za to obučen, po mogućnosti, liječnika koji se bavi plastičnom, rekonstruktivnom i estetskom kirurgijom, jer jedino takav liječnik ima uvid u građu i strukturu tkiva i svakodnevno se sreće sa svim pitanjima estetike i rješavanja nedostataka i defekata. 

Liječnik pre bilo kakvog ubrizgavanja filera, treba s vama da obavi detaljan razgovor, tj. da uzme anamnezu, kao bi više znao o vašim ranijim intervencijama, operacijama, bolestima, terapiji koju uzimate, a tek onda o vašim željama što se tiče estetike.

Bitno je da u svog liječnika imate povjerenja, kao i da vam taj liječnik to povjerenje ulije.

To je jedini način da postignete ono što zaista želite, čime ćete i vi i vaš liječnik biti zadovoljni.

Rad autorice možete pratiti na Instagram profilu @plasticna_hirurgija.

Nada Maksimović

Titula autora: 
dr.
Autor opis: 
Specijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije. Specijalizaciju iz plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije završila je na Vojnomedicinskoj akademiji, kao vojni stipendist uz položen specijalistički ispit s maksimalnom ocjenom.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim