ARHITEKTURA I DIZAJN
Spiralna kula će biti prva klimatski neutralna turistička atrakcija na svijetu
manager.ba/gradnja.rs Lifestyle 17 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
gradnja.rs

Njihova ideja zasniva se na kombiniranju različitih izvora obnovljive energije kako bi se omogućilo samostalno funkcioniranje tornja koji bi u kabinama vozio posjetitelje do samog vrha gdje bi uživali u panoramskom pogledu.

 

Građevina na sunce i vjetar! Spiral Tower će funkcionirati zahvaljujući solarnim panelima i snazi vjetra.

Čitav tim inženjera iz holandskih kompanija KCI, Bosch Rexroth, Hillebrand i Northern Light radili su na konceptualnom rješenju projekta zvanog Spiral Tower.

Njihova ideja zasniva se na kombiniranju različitih izvora obnovljive energije kako bi se omogućilo samostalno funkcioniranje tornja koji bi u kabinama vozio posjetitelje do samog vrha gdje bi uživali u panoramskom pogledu.

Turistička atrakcija na vjetar i sunce; Rendering: NothernLight

Ideje je da ova turistička atrakcija bude održiva i da funkcionira energetski nezavisno.

Vjetrenjača će biti smještena na vrhu tornja, koji će biti visine od 60 do 150 metara, dok će solarni paneli biti integrirani na fasadi zajedno sa vertikalnim vrtovima.

Također, kabine pri povratku ka podnožju će stvarati dodatnu energiju, piše Dezeen.

Dizajnerski tim istakao je da je inspiraciju pronašao u čuvenom točku London Eye, kao značajnoj turističkoj atrakciji britanske prijestolnice. Ipak, njihova je ideja da odu i korak dalje, pa da ova atrakcija bude održiva i da funkcionira energetski nezavisno.

Predviđeno je da u svakoj kabini istovremeno može da se vozi do 12 putnika, a vožnja do vrha i nazad bi trajala između tri i deset minuta.

Toranj će se završavati vjetrenjačom; Rendering: NothernLight

 

Može li zasjeniti London Eye?

Firma NothernLight je, zajedno sa svojim suradnicima, u potrazi za stjecanjem potrebnih dozvola ali i investicija kako bi Spiral Tower postao realnost.

Njihova procjena je da bi ovakva turistička atrakcija godišnje mogla da ima između 500.000 i tri milijuna posjetitelja.

Spomenuti London Eye, visok 135 metara, i dalje je najpopularnija turistička atrakcija u Velikoj Britaniji, koju godišnje posjeti tri milijuna ljudi, a također privlači i sponzore poput kompanije Coca Cola i Lastminute.com.

O Autoru
manager.ba/gradnja.rs
Video
VIDEO
Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja
VIDEO
Kako pronaći ideje za biznis?
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa