DIZAJN I ARHITEKTURA
SPEKTAKULARNI POGLED: Ovako će izgledati prvi europski restoran pod morem
Manager.ba/DomInfo Lifestyle 10 studenog, 2017

Kompanija Snøhetta je predstavila planove za prvi europski podvodni restoran, koji će dati sasvim novo značenje izrazu “spektakularan pogled”.

Podvodni restoran “Under”, što znači čudo na norveškom, je planiran uz obalu u norveškom selu Båly na pet metara ispod površine vode, a osim restorana služiti će i kao istraživački centar za morski život.

Napredna tehnologija pumpe za grijanje koja se ugrađuje u termalnu masu morskog dna održavati će ugodne temperature unutrašnjosti restorana tijekom cijele godine.

Restoran će biti smješten u monolitnu betonsku školjku koja izgleda kao da je na pola potonula u more, gdje će postati vještački greben za pročišćavanje vode, kako se zajednica mekušaca bude nastanjivala na gruboj betonskoj površini.

Betonski zidovi debljine jednog metra će zaštititi strukturu od pritiska u moru, a panoramski akrilni prozori dimenzija 11 sa 4 metra pružati će pogled na morsko dno i divlju faunu.

Gosti restorana kapaciteta 80 do 100 mjesta moći će uživati u domaćim plodovima mora koje će pripremati danski kuhar Nicolai Ellitsgaard Pedersen, kao i educirati zahvaljujući informativnim pločama postavljenim uz stazu do ulaza u restoran.

“Kroz svoju arhitekturu, meni i misiju informiranja javnosti o biodiverzitetu mora, “Under” će pružiti podvodni doživljaj koji inspirira osjećaj strahopoštovanja i užitka, aktivirajući sva čula – fizička i intelektualna”, kažu iz kompanije Snøhetta.

O Autoru
Manager.ba/DomInfo
Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata