MIRISNI SAVEZNICI USPJEHA
Samostalnost i svrhovitost u korištenju eteričnih ulja
Manager Lifestyle 01 rujna, 2020
Izvor fotografije:
Kristina Marić - privatna zbirka

Načelo svrhovitosti odnosi se na ispunjavanje postavljenih ciljeva i postizanje predviđenih rezultata i osobno ga možemo postaviti u svim segmentima naše svakodnevice. Primjenjiv je i na životni stil koji živimo iz dana u dan, i eterična ulja koja koristima u svakodnevici, ako ih koristimo, a pogotovo ako ista raspoznajemo po njihovoj namjeni. 

 

PROČITAJTE VIŠE: Eterična ulja i životni stil

 

Svrhovitost u kombinaciji s izvrsnošću i samostalnošću vrlo lako možemo u konačnici povezati i s „lifestyle business“-om. Zašto ne odustajem od ove teme i same poveznice s eteričnim uljima?

Osvrnete li se oko sebe uvidjet će te da je sve više izražena svrhovitost životnog stila i utjecaj istim na druge ljude i okolinu koja se poistovjećuje i dijeli ista uvjerenja. Sukladno tome, neizbježno je pozvati se na poslovnu stranu, bez obzira u kojoj mjeri bila zastupljena.

 

 

„lifestyle business“, posebno onaj vezan uz eterična ulja ponekad poprima negativnu reputaciju i u zadnje vrijeme se zna poistovjetiti s ostalim online iliti internetskim marketingom. Ne vodeći računa ili ne dajući potpunu sliku osobe koja se krije iza tog posla. Ne uzimajući u obzir samostalnost i izvrsnost koja se odvija u pozadini jer se sve poistovjećuje s brzom zaradom i luksuznim životom. U biti se radi o prirodnim proizvodima koji još uvijek drže visoku cijenu. I to iz jednog razloga, u potpunosti opravdanog, a malo tko se poziva na njega ili se hvata u koštac da ga istraži, prouči i argumentirano suočava s ostalim poslovanjima.

Način dobivanja tih istih prirodnih pripravaka treba biti mjerilo i jedini, pa čak i osnovni razlog koji čini razliku.

„lifestyle business“ s eteričnim uljima je posao o načinu života, o onom što iskusite ili napravite, provjerite i potvrdite, povežete sa znanstvenim istraživanjem i logički zaključite. Njime možete izgraditi posao koji vam omogućuje da živite život kakav želite dok istovremeno generirate prihod kroz nove prilike, i to sve zahvaljujući svojoj izvrsnosti, samostalnosti i svrhovitosti.
 

 

Posao je općenito, kao što svi znamo, uvijek osnovan s ciljem maksimiziranja prihoda i ostvarivanja što veće dobiti. Ova se definicija, međutim, ne odnosi strogo na „lifestyle business“. Stoga dajte priliku i otkrijte svrhovitost i jednog i drugog, i korištenja eteričnih ulja i životnog stila kao poslovne prilike. Ne osuđujte.

Putem brzih i početnih smjernica, te vodiča za korištenje eteričnih ulja utječite na promjene svog životnog stila. U prethodnoj kolumni krenuli smo s najjednostavnijim primjerom: kvalitetnim snom koristeći kao pomoć i podršku najpoznatije i najraširenije eterično ulje lavande.

Sljedeći korak iskoristimo za „bolest“ današnjice: stres. 

Iako medicina bilježi konstantni napredak i razvoj, sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost, prevelik unos šećera, kao i brze hrane, te kronični stres zbog cjelokupnog načina života itekako nam mogu naštetiti. Zbog stresnog životnog stila, potrebno nam je opuštanje i zbog toga, kad već imamo mogućnost i izbor, svakako trebamo posegnuti za prirodnim, pa čak i tradicionalnim metodama opuštanja.

Eterična ulja pomažu kod opuštanja, poboljšavaju koncentraciju i potiču raspoloženje. Odabir eteričnog ulja svakako se treba prilagoditi osobnoj preferenciji prema mirisnim notama, tako da se odabere ono ili ona koji nam mirisom odgovaraju, ili prema njihovom cilju, tj. svrhovitosti.

Tako ćemo kod opuštanja i borbe protiv stresa, odabrati eterična ulja na bazi citrusnog voća (naranča, bergamot, mandarina, limunska trava), ljekovitih biljaka (kamilica, pačuli, geranij), cvijeća (ruža, ylang ylang) i mirisnog drva (cedar, bor, sandal). Koristite ih možemo za mirisnu animaciju prostora, ili jednostavno udahnuti mirisne note direktno iz bočice, papirnate maramice ili dlana i / ili ih umasirati u napete dijelove tijela koristeći pri tom eterično ulje razrijeđeno u nekom od baznih ulja. 

 


Ne proizlazi ili iz gore navedenog samostalnosti da se dijele stečena iskustva, što kao rezultat istraživanja, što kao iskustvo stečeno na vlastitom primjeru, zatim prijeko potrebna svrhovitost i izvrsnost neophodna za svaki posao, a posebno kada je krajnji cilj „lifestyle“ i / ili „lifestyle business“, tj. stvaranje i održavanje ugodne i skladne ravnoteže života i rada vlasnika „lifestyle business“ poduzeća.

Taj način donosi taman dovoljno prihoda da vlasniku omogući uživanje u njegovom trenutnom načinu života, bez nepovoljnog utjecaja na dostupne resurse, mogućnosti i interese.

Zbog tog ni u kojem slučaju negativna reputacija koja zna biti sve češće izražena ne treba biti razlog i prva prepreka da sagledate svrhovitost i djelotvornost eteričnih ulja, njihovu primjenu u svakodnevici i pozitivne promijene koje može izazvati u vašem načinu života.

Započnite s malim koracima. Odlučite se na prirodnu i tradicionalnu metodu, te ju iskušajte kroz prva dva koraka, tj. poboljšanje kvalitete sna i smanjenje stresa ili bar njegovog utjecaja na vaš organizam, dan ili život u cjelini.

 


I ne zaboravite, birajte, kako eterična ulja, tako i „lifestyle business“-e sukladno njihovoj svrhovitosti i izvrsnosti i tako ih podržite, ne osuđujte.

Kristina Marić

Titula autora: 
dipl. kem. inženjer
Autor opis: 
Po rođenju Hercegovka, žena Bosancu, te majka dvoje Velikogoričke djece. Po zanimanju inženjer kemijske tehnologije, bavim se trenutno razvojem tehnologije i projekata u jednoj velikoj korporaciji. Uz sve to obožavateljica zelene boje.
Slika autora: 
O Autoru
Manager