KUTAK ZA PRODAVAČE
Samomotivacija zaposlenika u prodaji
Asja Lajtman Bosilj Prodaja i menadžment 06 veljače, 2018

U prošlom smo broju pisali o važnosti motivacije prodajnog tima te o tehnikama kojima vlasnici, direktori i voditelji prodaje utječu na motivaciju svojih "prodavača". 

Danas ćemo govoriti o još jednoj vrsti motivacije, o samomotivaciji. Kao što smo se već složili, raditi u prodaji jedno je od zahtjevnijih zanimanja. Osim kvalitetnih komunikacijskih, prodajnih, pregovaračkih, prezentacijskih i drugih vještina, izuzetno je važno da "prodavači" imaju (češće od drugih) razvijenu i sposobnost samomotivacije. Čak i ako imaju idealnog voditelja koji im osigurava kvalitetnu „dozu“ motivacije, budući da češće čuju demotivirajuće  "ne" od kupaca, trebaju se moći brzo "resetirati" i ponovno motivirati za prodajni razgovor s novim kupcem koji želi i treba zainteresiranu, vedru i pozitivnu osobu ispred sebe ili pak isti takav ton i boju glasa putem telefona. Ravnodušni, umorni, tužni ili frustrirani prodavači ne postižu respektabilne rezultate. Znamo da je kupnja, uz racionalnu, nerijetko i emotivna odluka. 

Ponekad se zapitamo zašto su neki ljudi toliko predani poslu i angažirani, a drugi ga samo odrađuju. Kako nekima nije ništa teško učiniti, a drugi se na sve žale. Ovdje nam se kao jedan od odgovora pojavljuje samomotivacija kao sposobnost da pronađemo inspiraciju za obavljanje posla u sebi samima. 

Kako to učiniti?

1. Iako to već znate, ali još uvijek možda ne primjenjujete - prisjetite se svojih pet najboljih prodaja i prizovite sve pozitivne osjećaje koje ste osjetili u tim trenucima.

2. Razmislite što vam stvara zadovoljstvo i ugodu te povežite tu "nagradu" s izazovom koji postavite. Bilo da je to kava ili pivo s prijateljima, sport, masaža ili kino.

3. Uzmite kratku pauzu nakon teškog i iscrpljujućeg prodajnog razgovora. Odradite neki drugi posao u međuvremenu. Npr. napišite neki izvještaj, počistite radni stol, uništite dokumente koji čekaju pred strojem ili operite automobil ukoliko ste na terenu. To će vam omogućiti odmak. Bit ćete posvećeniji i manje opterećeni. Novi kupac treba vašu energiju i entuzijazam. 

4. Ukoliko možete, napravite inventuru teških i zahtjevnih kupaca s kojima niti nakon svih uloženih napora, individualnog pristupa i korištenja tehnika rješavanja prigovora ne možete na "zelenu granu". Uložite dodatno vrijeme da ih zamijenite novima. To zasigurno iziskuje napor, no dugoročno donosi prednost u vidu zdravije atmosfere, zadovoljstva i veće samomotivacije.

Kroz edukacijske, razvojne i motivacijske programe pomažemo vama i vašim timovima u postizanju veće učinkovitosti i zadovoljstva u poslu. Obratite nam se s povjerenjem: [email protected]

Asja Lajtman Bosilj

Autor opis: 
mr.sc. Asja Lajtman Bosilj, poslovni je savjetnik, predavač, certificirani trener poslovnih edukacija, te konzultant EBRD-a. Vlasnica je tvrtke Avus koja stručnim pristupom na području ljudskih potencijala pomaže uposlenima i tvrtkama u rastu i razvoju.
Slika autora: 
O Autoru
Asja Lajtman Bosilj