PLASTIČNI, FANTASTIČNI
Primjena botoksa u estetskoj medicini
Manager Medicina 03 rujna, 2020
Izvor fotografije:
pixabay.com

Botoks je na prvom mjestu lijek koji dovodi do privremene paralize mišićnih vlakana, mišićnih snopova i naravno, mišića. Još ga nazivamo i neuromodulatorom. Baš zbog ove njegove funkcije u svijetu je široko poznat kao tretman koji se u izuzetno niskim dozama koristi za suzbijanje bora.

 

PROČITAJTE VIŠE: Sve blagodati hijaluronske kiseline

 

Same riječi botulinum toksin možda u prvi mah djeluju zastrašujuće, ali budite sigurni da u praksi nisu.

U malim količinama, uz dobru pročišćenost preparata i stručnu primjenu od strane doktora, nema bojazni. 

Botoks se izolira iz C. botulinum bakterije koja se normalno nalazi u mnogim staništima planete kao što su: zemljište, jezera, šume itd.... Pošto je neurotoksin, on targetira nervni sistem, točnije neuromišićnu spojnicu (plato spoja nervnih završetaka i mišića koje inerviraju). Tako botoks sprečava prenos impulsa sa živaca na mišiće i to privremeno. 

Iako botoks ima široku primjenu kao lijek, najčešće je korišten kao antiageing procedura za smanjenje vidljivosti i sprečavanje nastanka i produbljivanja već postojećih bora. Američko udruženje kozmetske kirurgije je vršilo istraživanja i došlo do podataka da je botoks najpopularnija neinvazivna estetska procedura s oko sedam milijuna korisnika u 2016. godini. 

 

 

U estetskoj medicini ga najčešće koristimo za redukciju bora u predjelu čela, između obrva, oko očiju. Te tri regije se i navode kao jedine službeno odobrene od strane najpoznatijeg proizvođača, a to je kompanija Allergan. Pored navedenih regija koristimo ga i za ublažavanje bora oko usana (bar kod bore), sprečavanje pretjeranog podizanja gornje usne pri osmjehu (gummy smile) i redukciju nabiranja brade prilikom govora. 

Pošto smo naveli da botoks nije isključivo preparat za estetske procedure, bitno je osvrnuti se na njegovu medicinsku upotrebu jer je baš zbog tog razloga izoliran i testiran. FDA je odobrio upotrebu botulinum toksina za stanja koja utiču na neuromišićni sistem, a to su: spasticitet gornjih ekstremiteta, razrokost (strabizam), migrene, prečesto mokrenje kod osoba kod kojih antikolinergički lijekovi ne pomažu, blefarospazam (pretjerana kontrakcija mišića oko očnih kapaka), vratnu distoniju koja pacijentu dovodi do jakih bolova. 

Tu je još jedan tretman koji je primarno medicinski, ali se pacijenti najčešće obraćaju privatnoj praksi za njegovo izvođenje, a to je prekomjerno znojenje (hiperhidroza). Botoksom se targetiraju sve regije koje se znoje više nego uobičajeno, a to su pazušne regije, dlanovi i stopala, a nešto rijeđe regija leđa, poglavina i prepone. Smatramo ovo jednim od najpoželjnijih tretmana leti jer sprečava nastajanje onih groznih fleka na odjeći i širenje neprijatnih mirisa. Jednim tretmanom pacijent je zadovoljan cijelo ljeto i to bez neželjenih efekata. Naravno, ovaj tretman se može raditi tijekom čitave godine, bez ikakvih problema. 

 

 

Neurolozi, kao specijalizirani liječnici, ponekad koriste botoks i za stanja koja još uvijek nisu službeno odobrena, ali se radi na tome da uskoro i ona budu uvrštena u redovne medicinske procedure, kao što su: ćelavost (alopecija), pretjerano lučenje pljuvačke, psorijaza, neke vrste ekcema, disfunkcija analnog mišića, postherpetične neuralgije, Rejno sindrom, ahalazija (otežano gutanje) i druge.

Vratit ćemo se na upotrebu botoksa u estetske svrhe kako bismo iole razbili mit opasnog toksina. Skoro nevidljivi (dobro prečišćeni prah) botulinum toksina se rastvara s preporučenom dozom fiziološkog rastvora, nakon čega ga liječnik ubrizgava u točno određene mišićne točke. Liječnik mora biti visokoeduciran za ovu proceduru jer je poenta targetirati određene mišiće, a pri tome ne zahvatiti one koji mogu dovesti do izdeformiranog izgleda lica.

Također svako lice i naučena mimika su drugačiji, te se zahtjeva individualan pristup svakom pacijentu. Potrebno je 24 do 72 sata da se botoks počne da djeluje, a pun efekt je vidljiv dvije nedjelje od tretmana.

Dužina efekta zavisi od proizvođača preparata i može da varira od tri do dvanaest mjeseci. Ono što lično preporučujem jeste kontinuirana upotreba botoks tretmana bar dvije godine jer se naš mozak nakon toga ’’navikne’’ da ne oslobađa prirodne stimulatore mišića preko neuromišićne spojnice, pa se rješavate bora na neki period i bez ubrizgavanja botoksa. 

Zaključno, pošto je botoks i medicinski i estetski tretman, na vama je odgovornost hoćete li odabrati dobrog i stručnog liječnika da vam ga aplicira ili nestručnu nemedicinsku osobu, što vam nikako ne bih preporučila. 

 

Rad autorice možete pratiti na Instagram profilu @plasticna_hirurgija.

 

 

Nada Maksimović

Titula autora: 
dr.
Autor opis: 
Specijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije. Specijalizaciju iz plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije završila je na Vojnomedicinskoj akademiji, kao vojni stipendist uz položen specijalistički ispit s maksimalnom ocjenom.
Slika autora: 
O Autoru
Manager
Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim