DIZAJN I ARHITEKTURA
Pretvorili zgradu u “policu” za knjige
Manager.ba/dominfo.ba Lifestyle 03 svibnja, 2019

Poznat po sjajnim iluzijama street-arta Jan Is De Man nacrtao je šarmantni mural na jednoj zgradi u Utrechtu, koji je okupio cijelu lokalnu zajednicu.

U suradnji sa crtačem grafita i tatu majstorom Deef Feed-om, tranformirao je anonimnu fasadu jedne zgrade u nevjerojatnu policu za knjige, a ono što je skoro podjednako divno jeste činjenica da je cijeli posao izveden po instrukcijama i prijedlozima stanovnika.

Projekt je započet zahvaljujući prijatelju De Mana koji stanuje u ovoj zgradi.

On je sa svojim susjedima više puta zamolio umjetnika da njihovu fasadu ukrasi muralom, s tim što je izvorna ideja bila prilično drugačija.

Inicijalno, plan je bio da se nacrta ogroman smajlić, budući da su istraživanja pokazala da se ljudima popravlja raspoloženje kada ugledaju smajlić.

Međutim, nakon proučavanja oblika zgrade, stanari su se predomislili i odlučili da od nje naprave policu.

Tada je Jan pozvao i Deef Feed-a s kojim je radio u prošlosti, da mu pomogne u realizaciji zamisli.

Budući da u kraju u kom je zgrada smještena vlada kulturna šarenolikost, odlučili su se da izbor naslova na ovoj polici odražava i tu okolnost.

To znači da je stanovništvo uvalo i u odabiru književih dijela koja će zajedno odložiti na svoju novu policu, uz samo jedan uslov, da među njima ne bude religijskih niti političkih tema.

“Primjetili smo da je ovaj mural spontano okupio građane, koji su se susretali jedni sa drugima zahvaljujući knjigama. Uprkos kultunim razlikama, kao i onim u političkim stavovima. To je još jednom dokazalo magičnost knjiga koje golicaju naš intelekt”, rekao je Jan.

O Autoru
Manager.ba/dominfo.ba