Ipak se okreće ... ili kako to rade u svijetu
Poslovni obrok ako ste domaćin ili gdje koga sjesti i ostala pravila - 2. dio
Manager Diplomacija biznisa 24 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
pexels.com

Ne samo da organizirate nego ste i domaćin poslovnog ručka, večere ili doručka.  Itekako ste svjesni kako vaši izbori i ponašanje u ovoj prigodi mogu utjecati na daljnji pravac razvoja poslovnih odnosa između vas i vaših gostiju. 

 

POGLEDAJTE JOŠ: Poslovni obrok ako ste domaćin ili gdje koga sjesti i ostala pravila - 1. dio

 

Uradili ste domaću zadaću, raspitali se više o svojim partnerima ili klijentima i smatrate kako ste odabrali odgovarajući obrok, lokaciju i jelovnik. 

Želite najbolje, pa se nećete na tome zaustaviti.


Morate znati gdje vaši gosti sjede

Nije nužno precizno znati gdje će tko sjediti, na kraju krajeva vaša večera je isključivo vaš show! 

Ipak, ako radi o jako važnim ljudima, vrlo formalnom obroku ili većem broju ljudi, najsigurnije je unaprijed i prema protokolu odrediti raspored sjedenja za vašim stolom. 

Ako se odlučite za protokol, postoje pravila koja treba slijediti.

Mjesta sjedenja određuju se prema značaju gostiju. Taj značaj definiramo na razne načine. 

Recimo, prema poziciji koji gost ima u tvrtki ili organizaciji iz koje dolazi.

Posebnu važnost možemo, naravno, dati najstarijem klijentu koji nam je nekad davno na početku karijere ukazao povjerenje ili kupcu koji donosi najveću dobit, ili nekom trećem, tko to zaslužuje prema nekom nama važnom kriteriju.

Nakon značaja, na red dolazi spol naših gostiju. U mješovitim društvima trebalo bi izbjeći da dvije žene, dva muškarca ili bračni par sjede jedni do drugih.

Dužnost nam je upozoriti i na jednu promjenu u modernom poslovnom okuženju koja može imati zbunjujući utjecaj na ponašanje u ulozi domaćina kada je on muškarac. 

Naime, pokret osnaživanja žena i uvođenje političke i svih drugih korektnosti u sve oblasti, pa tako i u poslovni sektor, za posljedicu ima sve raširenije uvjerenje kako u poslovnom svijetu muškarci i žene moraju biti potpuno ravnopravni.   

Muškarci tako uglavnom više ne otvaraju vrata kolegicama, ne pridržavaju stolicu i nikako ne dijele komplimente. Nisu sve poslovne žene pobornice apsolutne ravnopravnosti, ali one koje to jesu mogle bi imati vrlo intenzivnu reakciju na svako nastojanje da ih se tretira kao nježniji spol. 

 


 
a) Raspored za 3 osobe za pravokutni i okrugli stol

Jedina preporuka koja bi pomogla u situacijama u kojima jedna gesta istodobno može biti i ispravna i pogrešna jeste ne doživljavati ih previše osobno, ako se već pokažu pogrešnima.

Dobra vijest je da spomenuti trend izjednačavanja ne utječe na raspored za stolom. Barem ne za sada.

Tako u slučaju da su samo tri osobe za stolom, tko god da je samo jedan, žena ili muškarac, sjedi u sredini, odnosno na mjestu broj 1, slika a).

Četiri osobe su idealna kombinacija za pravilo muškarac-žena-muškarac-žena. Dva bračna para trebalo bi rasporediti kao na slici b). 


b) Mogući raspored za 4 osobe, 2 bračna para

Pet osoba u varijanti 3:2 ili 2:3 (muškarci i žene) - ništa lakše! Tri osobe u većini zauzimaju mjesta 1, 4 i 5, kao na slici c).

Ako je prisutna samo jedna žena ili samo jedan muškarac, oni idu na mjesto broj 1. 
 

                                                               c) Raspored za 5 osoba

 

Za više osoba, protokol ima posebne trikove ...

Prvo, uključuje li pozivnica za poslovni obrok i bračne partnere ili više od 5 osoba, onda bi bilo poželjno imati i drugog domaćina, supružnika ili nekoga od suradnika, po mogućnosti suprotnog spola. 

Domaćin i domaćica u tom slučaju mogu sjediti jedan nasuprot drugome, na vrhu ili na sredini stola.

Najvažniji muški gost smješta se s desne strane domaćice, dok njegova supruga (ili najvažnija ženska gošća) ide na prvo mjesto s desne strane domaćina. 


 
d) Raspored za 6 i 10 osoba s domaćinima na vrhu stola

 

Drugi najvažniji muški gost ide na lijevu stranu domaćice dok druga po značaju gošća (ili supruga) ide na prvo lijevo mjesto od domaćina. Svaki naredni gost ili gošća sjedaju desno pa lijevo po istom principu, kombinirajući žene i muškarce. 

Pravilo se primjenjuje i na raspored za stolom na poslovnom sastanku između dva pregovaračka tima, dvije tvrtke i slično. Šefovi timova uvijek sjede jedan nasuprot drugome, u ovom slučaju na sredini stola, prvi suradnici po rangu s desne strane, drugi po rangu s lijeve, treći opet s desne i tako redom.  

Recimo da ste uspješno okončali i ovu fazu pripreme i odredili raspored sjedenja.

 

 
                                 Izvor fotografije: pexel.com

Kartica s imenom svake osobe na pripadajućem joj mjestu ne samo da bi olakšala smještanje većeg broja ljudi za stol u najkraćem vremenu nego bi poslala i poruku kako se netko (domaćin naravno) posebno potrudio. 

Još jedan mali korak prema perfekciji - jednostavno dizajnirana kartica s jelovnikom, prigodom, datumom i lokacijom održavanja radnog obroka i vaši gosti bi se osjećali zbilja posebnima.


Morate znati i ostala “tehnička” pravila

Uloga domaćina zahtijeva opuštenost i šarm; manje propuste za stolom najbolje je i ne uočavati i, neovisno o tome čiji su, na njih ne skretati dodatnu pozornost. 

Razgovor za stolom prati karakter odnosa koji želite razvijati sa svojim poslovnim partnerima. 

Ne poznajete dobro svoje poslovne klijente? Dolaze li iz zemlje čiju povijest, kulturu i tradicije malo ili nimalo poznajete? Informirajte se na vrijeme. Pripremite se. 

Nastojte više slušati i manje govoriti. 

Ne dotičite se vrlo osobnih tema. 

Još nešto za goste izvan naše regije. Smisao za humor kod različitih naroda može biti vrlo različit. Vic ispričan na različitim jezicima nije jednako smiješan na svakom od njih. 

Šale i poslovice jako je teško prevesti na druge jezike, što je možda i jedan od razloga zašto svaki narod ima svoje. Pa ne trebaju još i naše.

Dozvolite još jednu preporuku, pa da upotpunimo sliku gotovo savršenog domaćina.

Jedna od rijetkih prednosti organiziranja poslovnog obroka za domaćina jeste da on određuje kodeks odijevanja za tu prigodu. 

Obrok koji organizirate traži visoki stupanj formalnosti i muškarce u tradicionalnim odijelima, uključujući i kravatu (Business formal)? Može bez kravate?  Možda je večera u manje ozbiljnom tonu, pa je opuštenija varijanata primjerenija od tradicionalne (Business casual)? 

Što god odaberete, bilo bi dobro to dati do znanja gostima još prilikom poziva. 

Na koncu, možda i najznačajnija preporuka za uspješno organiziranje poslovnih ručkova ili večera bila bi da niti u jednom trenutku bilo pripreme, bilo same izvedbe, ne zaboravite kako su poslovni obroci, iako manje formalni i eventualno više ugodni, ipak samo posao a ne zabava.

 

U nastavku... 

Poslovni obrok ako ste gost ili s koje strane se nalazi vaš kruh i ostala pravila

Valentina Marinčić

Titula autora: 
Mr.sc.
Autor opis: 
Radi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. U diplomatskoj karijeri bila zamjenica veleposlanika BiH u Kraljevini Nizozemskoj, zamjenica Stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku i veleposlanica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Slika autora: 
O Autoru
Manager