NA PRIMJERU ŠKOLE
Ponos na posao snažniji je motivator od financijskih batina i mrkvi
Manager 02 veljače, 2023
Izvor fotografije:
Filix

Škola Filix u osiromašenom Zapadnom Bengalu pruža moderno obrazovanje na engleskom jeziku iz prirodnih i humanističkih znanosti koje bi dijete naučilo i u vrhunskoj školi u New Yorku.

 

Piše: Kaushik Basu, Poslovni dnevnik

Svijet je došao do velike prekretnice. Kako umjetna inteligencija sve više istiskuje tradicionalni rad, postaje jasno da budućnost pripada zemljama koje se mogu prilagoditi promjenjivoj prirodi posla. Ali prilagodljivost iziskuje obrazovni sustav koji njeguje kreativnost. To se posebno odnosi na zemlje poput Indije, gdje sve veći digitalni jaz prijeti širenjem postojećih nejednakosti.

Bio sam na putu u Indiji u posljednjih mjesec dana, u interakciji s ljudima koji se bave obrazovanjem i istraživanjem. Slučajno sam stigao u Delhi baš kad je objavljeno Godišnje izvješće o statusu obrazovanja za 2022. godinu (ASER), najvažniji izvor informacija o školama i obrazovanju u ruralnoj Indiji.

Ovo godišnje izvješće, prvo koje se oslanjalo na osobne razgovore od početka pandemije bolesti COVID-19, temelji se na pričama volontera koji su posjetili više od 17.000 škola diljem zemlje. S obzirom na četverogodišnji jaz, ovo izvješće pruža prvi smisleni uvid u razoran učinak pandemije na ishode učenja za indijsku djecu. Također pruža ključan uvid u iskustvo još milijuna učenika u drugim gospodarstvima u razvoju i gospodarstvima u nastajanju.

Izvješće pokazuje da su osnovne vještine čitanja indijske djece pale na razinu prije 2012. u svim dobnim skupinama, zaustavivši sporo poboljšanje koje je postignuto prije početka pandemije. Primjerice, udio učenika trećih razreda koji znaju čitati na razini drugog razreda pao je s 27,3% u 2018. na 20,5% u 2022. godini.

Jedno od područja u kojem je Indija napredovala je upis u državne škole. Iako je udio djece u dobi od 6 do 14 godina upisanih u državne škole u stalnom padu između 2006. i 2014. godine, taj trend se zaustavio. U 2018. godini u državne škole bilo je upisano 65,6 % djece u toj dobnoj skupini; u 2022. ta se brojka povećala na 72,9 %. Trenutne inicijative za reformu obrazovanja u Indiji, ako se usvoje i u potpunosti provedu, pružaju razlog za optimizam.


Napredniji od vršnjaka

Tijekom mog putovanja najviše me ohrabrio napredak postignut u jednoj siromašnoj regiji, okrugu Purulia, plemenskom zaleđu u Zapadnom Bengalu u kojem živi veliki broj Santala, austroazijskog plemena koje se doselilo u Indiju iz jugoistočne Azije prije otprilike 10.000 godina.

Stigao sam u školu Filix, smještenu usred ovog osiromašenog ruralnog područja, kako bih održao neka predavanja učenicima desetog razreda o teoriji igara. Škola Filix ambiciozan je eksperiment kojoj je cilj pružiti moderno obrazovanje na engleskom jeziku koje pokriva matematiku, znanost i humanističke znanosti – niz predmeta koje bi dijete naučilo u vrhunskoj školi u New Yorku ili New Delhiju.

Osnovana 2014. godine, škola sada ima više od 500 učenika, od kojih su gotovo polovica djevojke. Većina učenika dolazi iz kućanstava ispod službene granice siromaštva, od kojih je nerazmjeran broj Santala.

Purulia je prilično udaljena. Da bih stigao tamo, morao sam letjeti iz Bangalorea u zračnu luku Kazi Nazrul Islam u Durgapuru. Odatle smo se vozili autocestom prelazeći rijeku Damodar prije nego što smo skrenuli na uske seoske ceste koje vijugaju kroz oronula sela i polja. Nakon više od dva sata stigli smo u školu.

Pokazalo se da je samo predavanje bilo otkriće. Učenici su sjajnih očiju upijali svaku riječ, mučila ih je dilema zatvorenika, oduševljeni paradoksom testa iznenađenja i raspravljali su sa mnom o mojoj logici prije nego što su igrali animiranu igru Hex na ploči. Činilo mi se da su znatno ispred svojih vršnjaka u drugim školama.


Dijeljenje znanja

Statističko istraživanje C-DRASTA-e, istraživačke skupine u Kolkati, koje je u tijeku, potvrđuje moju intuiciju. Uspjeh škole Filix sada se oponaša putem programa Obrazovanje za sve u školama za siromašnu djecu u džunglama Sundarbansa i u podnožju Himalaje na sjeveru Zapadnog Bengala. Ali zbog čega je model ove škole uspješan?

Istina je da je škola iskoristila ideje za obrazovanje iz cijelog svijeta, možda najvažnije iz Finske. Ali drugo objašnjenje ima veze s indijskom stalnom borbom s apatijom učitelja i izostancima u državnim školama. U svojim nastojanjima da riješe ovaj problem, ekonomisti se obično usredotočuju na financijske poticaje, kao što su novčane kazne i nagrade.

Iako takve mjere mogu pomoći, moj četverodnevni boravak i prethodni posjeti Puruliji uvjerili su me da je ulijevanje profesionalnog ponosa među prosvjetare jednako važno, ako ne i više. Kao ekonomisti, podcjenjujemo moć samopraćenja. Istina je da je prirodni ponos na posao snažniji motivator od financijskih sankcija.

Škola Filix škola primjer je toga. U nastojanjima da izvezu svoj model u druge regije, nastavnici škole obratili su se svojoj zajednici i zatražili potporu lokalne policije, iskorištavajući jedinstvene volonterske snage građanske policije koje su pokrenute 2012. godine.

Ne može se generalizirati, ali policajci koji pomažu učiteljima u uspostavi centara za učenje u udaljenim plantažama čaja na sjeveru Zapadnog Bengala uzorni su u smislu entuzijazma i osjećaja poslanja. Ova vrsta anegdotalnih dokaza ukazuje na to da su ponos zaposlenika na svoj rad i osobno poistovjećivanje s njegovim poslanjem najvažniji izvori kvalitete proizvoda.

Grčki vojni vođa i povjesničar Ksenofont upečatljivo je iznio poantu kada je primijetio da Sokrat nije samo naplaćivao naknade svojim učenicima, već je toliko uživao podučavajući da bi bio spreman platiti da održi predavanja.

Poslovni dnevnik / Manager.ba


 

O Autoru
Manager
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti