ARHITEKTURA I DIZAJN
Ovo je najveća zelena fasada u Europi
manager.ba/kucastil.rs Lifestyle 12 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
kucastil.rs

Kao odgovor na sve izraženije klimatske promjene, u srcu njemačkog grada Dusseldorfa nikla je neobična građevina: preko 30.000 biljaka prekriva fasadu petokatnog poslovnog objekta Kö-Bogen II, koji je projektirala njemačka arhitektonska firma Ingenhoven Architects.
 

Biljke, uglavnom puzavice, postavljene su na fasadu u formi žive ograde koja se niže 8 kilometara po kosim zidovima i krovu zgrade.

 

Pored biljaka, na fasadi su postavljeni i sistemi za navodnjavanje i drenažu, a prema navodima projektanata, očekuje se da će zelena fasada doprinositi prečišćavanju zraka u istoj mjeri kao 80 stabala listopadnog drveća.

 

 

Osim atraktivnog izgleda, vegetacija na fasadi osiguravava i bolju izolaciju zgrade, a doprinosi i smanjenju temperature zraka u okolini zgrade, što je naročito značajno u gradskim sredinama tijekom toplih dana.

Za ozelenjavanje građevine odabran je grab, biljka koja raste lokalno, pa je samim tim otporna i zahvalna za održavanje.

"Živice od graba su uobičajene u Dusseldorfu i biljke koje smo mi odabrali zadržavaju svoje listove tijekom zime. Uspjevaju na sjevernoj i zapadnoj orijentaciji, otporne su na jake udare vjetrova, mala je vjerovatnoća da se zaraze štetočinama, a zahtijevaju samo dva do tri orezivanja tijekom godine. U zimskom periodu ovim biljkama nije potrebno grijanje", objašnjavaju iz Ingenhoven Architects.

Pored kompleksnog objekta kancelarijskog prostora nalazi se i manji objekt trokutne osnove u kojem su smješteni restorani i prodavnice, čiji je krov također prekriven zelenilom.

Za Ingehoven Architects ovakav tip projekta nije novina, jer je firma poznata je kao jedan od pionira održive arhitekture.

Zgrada s najvećom zelenom fasadom na svetu smještena je na trgu Gustaf-Gründgens u centralnom djelu grada, na mjestu s nekada intenzivnim prometomm.

Dvadeset godina trajala je sveobuhvatna renovacija samog srca grada, koja je s ovim projektom, kao i obnovom zgrade kazališta, konačno kompletirana.

 

Foto: Ingenhoven Architects/Hgesch

O Autoru
manager.ba/kucastil.rs