SAVJETI
O čemu treba da mislite prilikom opremanja sobe za bebe
manager.ba/avokado.rs Lifestyle 29 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

 

Kako trudnički stomak raste i porođaj se polako bliži, roditelji sve više vremena posvećuju razmišljanju i pripremi za dolazak novorođenčeta. Priprema za dolazak bebe obuhvata edukovanje o njezi djeteta, ali i kupovinu odjeće, kozmetike i opremanje sobe za bebu.

 

Prilikom uređivanja prostora u kojem će beba boraviti i spavati, neophodno je da vodite računa o nekoliko važnih stavki, kako bi vaše novorođenče bezbrižno I srećno odrastalo. Nastavite da čitate tekst, saznajte korisne informacije i pronađite neophodnu dozu inspiracije za uređenje sobe za bebe. 

#1 Oprema za bebe - pripremite se za dolazak novorođenčeta na vrijeme

Oprema za bebe zadužena je da vašem mališanu pruži maksimalnu udobnost, ugođaj i sigurnost tokom noći i dana. Baš zato, opremu za sobu za bebe treba prije svega da odlikuje kvalitet. Kvalitetna oprema za bebe dobrineće komforu vašeg deteta tokom čitavog dana, a izuzev toga doprineće estetskoj funkciji sobe. Birajte opremu skrojenu od prirodnih materijala kao što je nježan pamuk. 
Posteljina za bebe, ogradice za krevetac, dekorativni mekani jastuci ili pletenica za krevetac - sve su to važne stavke o kojima treba da mislite. Ako još uvijek niste pronašli pravu destinaciju za kupovinu, možete pogledati ovde i upoznati se sa jedinstvenim asortimanom brenda opreme za bebe. 

#2 Namještaj za sobu za bebe - koji komadi namještaja su neizostavni 

Koliko god da je soba za bebe dečiji kutak - tokom prvih mjeseci, pa i godina, ova prostorija biće i soba za roditelje. Ako ste izdvojili posebnu sobu za bebe i niste smjestili krevetac u okviru vaše spavaće sobe, znajte da ćete upravo u dečijoj provoditi najviše vremena. Prije svega, važno je da roditelji, prvenstveno majka (zbog dojenja) budu tu za bebu, kako bi se ona u svakom momentu osjećala bezbrižno.
Stoga, pored obaveznog namještaja za novorođenče, neophodno je da u sobu za bebe uključite i udoban krevet ili fotelju za vas. 

Šta je to bez čega jedna soba za bebe ne može?

Sasvim sigurno, centralno mjesto treba da zauzima krevetac, kao i komoda za presvlačenje bebe, a možete razmisliti i o opciji da kupite krevetac sa ugrađenim dijelom za presvlačenje. Ova opcija može biti praktičnija, ali i finansijski isplativija. 
Izuzev pomenutih komada namještaja, radi lakšeg snalaženja u dječijoj sobi treba da postoji komoda za odeću za bebe i dio gdje ćete držati kozmetiku koju svakodnevno koristite poput krema i bebi pudera. 

Kako biste doprineli estetskoj funkciji prostorije, u dečiju sobu možete unijeti dekoraciju poput drvenih slova za zidove, polica sa plišanim igračkama, ili pak igračke možete smjestiti u mekane korpe zanimljivog izgleda. 

#3 Boje namještaja i zidova - držite se neutralnih tonova

Kada je u pitanju dekoracija, slobodno možete pustiti mašti na volju, ali je ipak važno da vodite računa o bojama i uklapanju komada namještaja. Prilikom dekoracije sobe za bebe, do prije nekoliko godina roditelji su se vodili starim pravilima. Zidovi sobe za djevojčice uglavnom su bili roze boje, a soba za dečake krečila se u plavo. 
Iako ovo nije greška, ipak je u poslednje vrijeme prevladala nešto drugačija praksa. Roditelji se odlučuju za krečenje u nježne bež nijanse, ili u klasičnu bijelu boju. Jednostavan izgled se nakon toga upotpunjava dekorativnim predmetima, o kojima smo pisali u redovima iznad. 

Za koje god boje zidova da se odlučite, obratite pažnju da nijanse budu nježne i svijetle kako bi imale pozitivno, smirujuće dejstvo na mališana. Savjetujemo vam da boja namještaja takođe bude neutralnih nijansi, te se umjesto šarenih polica odlučite za bijelu boju ili prirodnu boju drveta. 

Na ovaj način postižete jednostavan, nenapadan izled prostorije, a namještaj neutralnih tonova moći ćete kasnije da koristite i u drugim prostorijama, kao i kada vaše dete bude nešto starije. 

#4 Osvjetljenje - na šta obratiti pažnju 

Kada je riječ o osvjetljenju, trebalo bi da vodite računa o prirodnom i vještačkom osvjetljenju. Tokom dana obavezno “pustite” svjetlo u sobu, podignite roletne i sklonite zavese. Bebina soba trebalo bi da bude najosvjetljenija prostorija u kući, odnosno stanu. 

Ipak, kako nije moguće uvijek da birate u kom kutku vašeg doma će biti soba za mališana, savjetujemo vam da iskoristite sve što vam je na raspolaganju. 

Kao i u drugim prostorijama, i u sobi za bebe važno je imati plafonsku rasvjetu. Mnogi se odlučuju za plafonjere klasičnog dizajna, kako osvjetljenje ne bi bilo prejako za novorođenče. Takođe, čest izbor je spuštanje plafona i postavljanje halogene rasvjete. 

Izuzev opšteg svjetla, bitno je da u dečijoj sobi postoji stona ili podna lampa, koja će obezbijediti prigušeno svjetlo za uspavljivanje, neposredno poslije buđenja, tokom noćnog hranjenja i presvlačenja. Prilikom postavljanja lampe, vodite računa o bezbijednosti bebe. U tom smislu, lampu postavite tako da kablovi nisu blizu mališana. 

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta pronašli neophodnu dozu inspiracije i da ste spremni da se upustite u interesantnu avanturu uređenja dječije sobe! 

O Autoru
manager.ba/avokado.rs