SAVJETI
Najbolje online platforme na kojima možete nešto da naučite
manager.ba/bonitet.com Edukacija 29 srpnja, 2022

Za pravu informaciju, savjet ili mišljenje ne morate danas da čekate u redovima ili prebirate po policama knjiga. Došlo je vrijeme kada informacija pronalazi vas. Ipak, u milijardama terabajta različitih sadržaja treba odabrati pravi, iz provjerenog izvora. Od trenutne ponude ovo su najbolje online platforme. Nude na stotine hiljada kurseva i predavanja i mnoga su besplatna ili se za simboličnu sumu možete priključiti grupi korisnika sa neograničenim pristupom.

 

Za svaku preporuku su sljedeće platforme inače ocjenjene najvišim ocenama svojih milionskih korisnika:

Coursera
Prije 10 godina ovu platformu je pokrenuo Stanford Univerzitet i ideja je bila da se uključuju i druge ugledne američke škole što se i desilo. Ubrzo su na Coursera platformi mogli da se nađu kursevi sa Priceton-a, Michigan i Pennsylvania Univerziteta. Na platformi je u saradnji sa Google-om, IBM, Meta-om moguće dobiti različite profesionalne certifikate.

Udemy
Ova platforma ima koncept sličan Coursera platformi. Ovdje se mogu čuti predavanja uglednih profesora i znalaca sa drugih sajtova. Takođe je kombinacija besplatnog i plaćenog pristupa sadržajima.

Alison
Platforma koja takođe nudi i besplatne online sadržaje kao i certifikate. Preovladavaju predavanja i kursevi iz oblasti biznisa, tehnologije i zdravlja.

Lifehack Acadamy
Ovakva platforma se fokusira na teme koje se tiču stila života, navika, korištenja vremena, ishrane, učenja. Preporuka za sve znatiželjnike koji bi da unaprjeđuju životni stil.

Edx
Ova platforma se izdvaja po impresivnoj bazi kurseva i predavanja o velikom broju tema i to porijeklom sa Harvarda, MIT-a, Berkely-a. Ovdje je zaista moguće steći dragocjeno znanje od velikih stručnjaka i to besplatno.

Codeacadamy
Odlična preporuka za sve koji bi da se usavršavaju u programskim jezicima (C++. Java, JavaScript, Python). Ova platforma je dobila najviše ocene i najbolje preporuke.

Ted
S pravom platforma Ted sebe predstavlja kao ’mjesto za ideje koje su vrijedne širenja’. Ovo je zaista mjesto gdje potpuno besplatno možete da čujete predavanja velikog broja različitih ljudi, što eksperata što pojedinaca sa neobičnim idejama i iskustvima. U svakom slučaju, na ovoj ćete platformi provesti kvalitetno vrijeme.

YouTube
I dalje najveća baza besplatnog sadržaja, bar za sada. Mada, radi uštede vremena, bilo bi dobro da unaprijed znate provjerene kanale koji će zadovoljiti vaša interesovanja i ponuditi zadovoljavajući kvalitet sadržaja.

Skillshare
Još jedna preporuka ukoliko tražite kvalitetne sadržaje i predavanja. Ova će vas platforma spojiti sa profesionalcima i ekspertima iz različitih oblasti – animacija, dizajn, ilustracija, biznis, pisanje.

Alison
Platforma za plasiranje različitih sadržaja koji se tiču unaprjeđenja poslovanja i poslovne kulture. Osnovana je u Irskoj prije 15 godina. Njene usluge koristi za sada 23 miliona ljudi.

Stanford Online
Još jedna platforma sa odličnim pedigreom. Za svakoga ko želi da se usavršava u oblastima liderstva, menadžmenta, digitalnih transformacija, vještačke inteligencije, medicine, ovo je sajt koji će po ugledu svog osnivača, ponuditi korisnicima visokokvalitetan sadžaj i teme.

O Autoru
manager.ba/bonitet.com