ARHITEKTURA I DIZAJN
Mikro kuća čija će vas unutrašnjost zadiviti
manager.ba/kucastil.rs Lifestyle 24 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
kucastil.rs

Posljednjih godina u svijetu su postale popularne mikro kuće koje omogućavaju direktan kontakt s prirodom uz sav komfor koji nudi pravi dom. Otvaramo vam vrata jedne od takvih kuća čija je površina svega 30 kvadrata, a njena unutrašnjost je uređena na elegantan i savršeno funkcionalan način.
 

Pod mikro kućom smatra se potpuno opremljen objekt do 30 kvadrata, čija gradnja ne košta mnogo.

Ovakav tip kućica idealan je za one koji često borave u prirodi i žele da njihova vikendica bude kompletno opremljena.

S druge strane, mnogi se odlučuju da u njima i žive. Mikro kuće se grade  na održiv način i predviđene su da budu naseljene tokom cIJele godine.

 

 

Popularnost mikro kuća naročito je porasla početkom ekonomske krize 2008. godine, kada se kod velikog broja ljudi javila potreba za promjenom načina života. Velike kuće zamIJenili su za manje i jednostavnije, s manje osobnih stvari.

 

 

To je imalo i dodatne benefite jer život u maloj kući, kao i posjedovanje i korištenje manje količine stvari ostavlja manji ekološki otisak i stoga pozitivno utječe na prirodno okruženje.

 

Mikro kuća – izdržljiv i jeftin dom
 

Ovu šarmantnu mikro kuću na točkovima izgradila je firma "Olive Nest Tiny Homes". Nazvana "Elsa", kućica je zapravo smještena na dvije prikolice i sadrži glavni životni prostor, malu baštu i terasu.

 

 

Trideset kvadrata možda zvuči malo, ali ako je prostor dobro organiziran, tu će se naći sve što vam je potrebno.

 

 

Na donjem nivou nalaze se kuhinja sa svim uređajima i prostorom za skladištenje, trpezarijski stol koji služi i kao dodatan pult za pripremu hrane, osunčana dnevna soba s dodatnim krevetom za goste i kupatilo.

 

 

Visina kuće je iskorištena da se napravi mezanin na kojem je smještena spavaća soba, a prostor ispod stepenica upotrebljen je za odlaganje stvari.

 

 

Pokretna bašta

Međutim, ono što izdvaja ovu kućicu od ostalih je druga prikolica koja se zakači na glavni dio kuće, a ona sadrži pravi mali raj za svakog ljubitelja baštovanstva – baštu koju može ponijeti svuda sa sobom.

 

Dodatnih osam kvadrata u stakleniku može se koristiti za gajenje voća i povrća, začinskog bilja, ili pak cvIJeća. Terasa je zaklonjena između staklenika i kuće, ali je dovoljno velika da na nju stane ljuljaška, čineći je savršenim mjestom za opuštanje i uživanje u prirodi.

O Autoru
manager.ba/kucastil.rs