SUPPLY CHAIN MANAGEMENT
Koji je omjer prostora za manipulaciju i prostora za spremanje u skladištu?
Antonio Zrilić Prodaja i menadžment 22 studenog, 2017

Još jedno često pitanje u vezi skladišta je kako najbolje napraviti raspored skladišta unutar četiri zadana zida? Kod novih skladišta je to legitimno pitanje prije nego se počne graditi skladište, ali kod starih skladišta i onih koja su već započela sa gradnjom – obično malo kasno. Međutim, šta je tu je, treba i u tom trenutku pokušati napraviti što i kako najbolje iskoristiti prostor koji imamo na raspolaganju.

Prije ovakve vježbe i zadatka najprije si moramo postaviti neka pitanja. Prvo i osnovno pitanje je kakva roba se skladišti u predmetnom skladištu? Da li je to sitna roba, lagana, teška ili kabasta roba? Sljedeća stvar je u kojim količinama roba ulazi i izlazi u i sa skladišta i koji su glavni procesi u skladištu? 

Sva ova pitanja nam govore kakve sve dijelove skladišta (ili zone) treba predvidjeti i u kojim omjerima. Tako na primjer ako roba dolazi u paletama, a izlazi u komadima ili u kutijama onda ćete imati bar dvije zone  - paletne regale i polične stalaže. Ako imate manji broj artikala moguće je imati posebno komisionirnicu, a posebno rezervne količine. Međutim, ako imate velik broj artikala onda ćemo komisionirati sa cijelog skladišta, a rezervne količine će biti iznad komisioniranih količina. U ekstremnom slučaju da imate jako velike količine artikala (50,000 ili više) trebate razmisliti  o poličnim stalažama sa kojih se komisionira.

U svakom slučaju, moj savjet je da ne zaboravite što je osnovna funkcija skladišta i da to nije kao u stara vremena da se roba skladišti na duže vrijeme, već je to kratkotrajno privremeno mjesto sa kojega robu treba što prije izbaciti. Dakle, osnovna funkcija skladišta je da se roba što brže kreće po skladištu i da što prije izađe. Ovo nam je posebno važno za određivanje omjera prostora za odlaganje robe i prostora za manipulaciju. Ako, dakle, znamo koja je funkcija, kakva je roba i koji su procesi - Iz toga proizlazi i sam dizajn skladišta. Zapamtite da postoji razlika u omjeru prostora za manipulaciju i prostora za spremanje kakav je bio nekada i kakav se zahtijeva danas.

Još jedna stvar! Kada dajete nekom da vam napravi dizajn rasporeda u skladištu zapitajte se koji ciljevi su u fokusu te osobe ili organizacije koja to radi? Ako je to dobavljač regala i polica, onda je jasno da će pokušati maksimizirati prostor sa policama i regalima. Isto tako, ako taj zadatak dajete nekom neovisnom, onda se pobrinite da je on svjestan i informiran o procesima koji će se odvijati u tom prostoru.

Dakle, ako znamo da je osnovna funkcija skladišta što brži izlaz, onda je jasno da trebamo dovoljno prostora za manipulaciju. Isto tako, ako imamo više različitih zona sa kojih se komisionira ili ako imamo jako veliku površinu, onda treba razmotriti prostor za konsolidaciju više dijelova iste isporuke. U slučaju konsolidacije sa više različitih skladišnih zona jedna se isporuka multiplicira i imamo puno više dokumenata i kutija za jednu isporuku nego što sam broj kaže. Ako je moguće izbjegavajte križanje putova ulaza i izlaza jer to utječe na brzinu i  na sigurnost.

Još jedno zadnje pravilo. Ono je slično u organizaciji prostora – bio on stambeni ili skladišni, a to je da treba izbjegavati hodnike i prolaze ako je moguće. Prema lean managementu samo kretanje je višak. Dakle, onda je i prostor koji služi samo radi kretanja također višak. To znači da trebate izbjegavati razdvajanje zona sa sličnom ili istom funkcijom jer na taj način udvostručavate prostor i automatski trebate prolaz do njega. Dakle, grupirajte prostore sa sličnom funkcijom.

I zapamtite - dizajn je određen funkcijom, procesima i robom.

29-30.11.2017. PRAKTIKUM: Planiranje proizvodnje – Zagreb - STEP BY STEP Kako planirati proizvodnju i tako povećati kapacitete, prihode i profitabilnost.

Antonio Zrilić

Autor opis: 
Osnivač tvrtke Logiko d.o.o. Ekspert za optimizaciju procesa u Supply Chain Managementu (logistika, nabava i proizvodnja). Kompanijama pomaže da unaprijede profitabilnost, rast i cash-flow. Autor je knjige "Upravljanje zalihama u šest koraka".
Slika autora: 
O Autoru
Antonio Zrilić
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce