ARHITEKTURA I DIZAJN
Kako rekonstruirati pariški chic u vlastitom domu?
manager.ba/elle.hr Lifestyle 23 srpnja, 2021
Izvor fotografije:
elle.hr

Elegantna eklektika pariških interijera uz par jednostavnih detalja

 

Visoke stropove i francuske prozore možda ne možemo izvesti u vlastitom stanu, ali nekoliko je trikova uz koje možemo postići onu je-ne-sais-quoi nonšalantnu eleganciju na koju pomislimo kad netko spomene pariški chic.

 

Instagram: ashleystark

 

Iako nije baš tako, čini se da svaki tipičan pariški stan ima chevron parkete, štukature, naobarokne ili empire kamine, rokoko komode, mramorne stoliće, impozantne lustere i pozlaćena ogledala.

Kako iskombinirati i uvrstiti neke od tih elemenata u uređenje doma, a da ne izgleda kao da je prostor dekorirao hoarder opsjednut Louisom XIV?

 

Instagram: agence_dmn

 

Osim ako ne krećemo od nule, stropove ne možemo učiniti višima, no prostor će se doimati višim ako zavjese uz prozore padaju od poda do stropa, čak se blago nabirući pri dnu.

Zavjese će izgledati elegantnije ako su od prirodnih materijala i u neutralnim tonovima.

 

Instagram: Atelier Daaa

 

Coco Chanel je izjavila: “Prije nego izađete iz kuće, pogledajte se u ogledalo i skinite jedan accessoire.” 

Ako primijenimo tu filozofiju na uređenje stana, kada dodajemo detalje poput stolića, ogledala, lustera ili umjetnina, ne treba pretjerivati s kićenim antikvitetima.

Retro ogledalo može se iskombinirati sa suvremenim rasvjetnim tijelima, na neobarokni kamin izložiti moderne umjetnine manjih formata ili fotografije u jednostavnijim okvirićima, ali uz misao vodilju: manje je više.

 

Instagram: amboise_collection

 

Štukature su trenutno vrlo in u uređenju interijera, ali kako prostorija ne bi djelovala poput tetrisa, zidovi pariških stanova obično su u neutralnim ili tamnijim nijansama, pri čemu statement komadi poput lustera, umjetničkih djela ili pojedinih komada namještaja dolaze do izražaja, a prostor se doima većim i prozračnijim.

 

Instagram: Atelier Daaa

 

 

Instagram: ashleystark

 

Pariz se naziva gradom svjetlosti, a više svjetla u životni prostor možemo unijeti zanimljivim lusterima koji mogu djelovati kao lebdeće skulpture, podne ili sobne lampe stvoriti ambijentalnu rasvjetu, a svijeće pobuditi romantiku.

 

Instagram: lichelle.silvestry.interiors

 

Pri uređenju vlastitog životnog prostora ključna stvar o kojoj treba voditi računa je prije svega – naš osobni stil života.

Trče li kućni ljubimci po namještaju s blatnjavim šapama, pozivamo li probrane prijatelje na večere za bogato postavljenim stolom ili organiziramo tulume za brojne poznanike na kojima se redovito nešto razbije?

Trebamo li prostora za vježbanje kod kuće ili udoban kutak za čitanje treba biti presudna stavka pri biranju namještaja, rasvjetnih tijela i detalja.

A ono što će svakako prenijeti pariški duh u životni prostor jest u njemu pokazati svoju ljubav prema umjetnosti, književnosti, modi i filozofiji kroz probrane komade koji nas uveseljavaju.

Piše: Kristina Stakor za elle.hr

O Autoru
manager.ba/elle.hr
Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!