DIZAJN I ARHITEKTURA
Kako izgleda brza gradnja kuće od drvene cigle
DomInfo Lifestyle 02 veljače, 2018

Francuski Brikawoood je konstruktivni sistem zasnovan na drvenim blokovima koji dozvoljavaju brzu gradnju objekata bez upotrebe eksera, vijaka ili ljepila. 

Ovi blokovi su posebni jer su potpuno razgradljivi, svaki blok se sastoji od četiri drvena dijela – dva bočna i dva poprečna koja kada se spoje u blok, a potom i zajedno u cjelinu sa drugim blokovima čine krutu konstrukciju sposobnu da nosi zadano opterećenje.

Kuća sazidana ovakvim sistemom je dobro termički i zvučno izolirana, a pritom se bez problema može nositi sa seizmičkim opterećenjima. Zahvaljujući ovakvoj gradnji, u kući je konstantna temperatura između 19 i 21 stupanj. 

Između drvenih blokova ubacuje se izolacija po želji klijenata, a to može biti drvena piljevina, vuna ili celulozna vata.

Koja god se varijanta izabere, ova kuća zadovoljava pasivne standardne izgradnje sa potrošnjom energije od 12kWhep/m² na godinu dana. 

Brza gradnja

Najbolje od svega je što izgradnja objekata na ovaj način dozvoljava daleko bržu gradnju nego zidanjem klasičnim opekama ili blokovima pošto nema maltera, ljepila, vijaka ili eksera.

Ovakva kuća u Francuskoj je podignuta za svega nekoliko dana.

O Autoru
DomInfo